0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 gram czarna porzeczka
500 ml mleko 2 szklanki
szczypta kardamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0,5 szklanki tapioka granulowana tapioka
1 szt. żółtko
1/3 szkl. cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pudding waniliowy z tapioki

Tapioka, bogata w wapń, bezglutenowa i lekkostrawna. Równie świetna co chia.

  • 45 minut
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Skąd pomysł na tapiokę? Otóż polubiłem ostatnimi czasy herbatę z Tajwanu, która jest często spotykana w centrach handlowych. Pani w sklepie nie była w stanie mi powiedzieć co to tapioka, więc musiałem skosztować i zgooglować. Wykorzystanie tego składnika jest niesamowite a kuleczki tapioki wyglądają rewelacyjnie po przyrządzeniu stąd też idea na wykorzystanie tego składnika. Dostępny jest w postaci granulowanej w większości sklepów z ekologiczną żywnością.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misce utrzyj żółtko z 2 łyżkami cukru. Odstaw na bok.

2
Zrobione

W garnku zagotuj mleko z resztą cukru, dodaj tapiokę. W pierwszej kolejności doprowadź całość do wrzenia. Następnie całość gotuj przez około 20-30 min na lekkim ogniu, aż kulki będą przeźroczyste.
Do utartego żółtka z cukrem dodaj 1/2 szklanki przygotowanego wcześniej wywaru z tapioki. Wszystko dokładnie wymieszaj przy użyciu widelca, aby składniki się dobrze połączyły. Żółtko z tapioką wlej do większej części i całość gotuj przez 4-5 min, aż wszystko zgęstnieje.

3
Zrobione

Teraz czas na owoce. Rozgotuj owoce na niewielkim ogniu i dodaj cukier. W sumie jest to podobne do przygotowania dżemu, tyle że bez udziału żelatyny.

4
Zrobione

Gotowy deser przełóż do miseczek, od Ciebie zależy czy wolisz owoce na dole czy u góry.
Można skonsumować gorące jak i schłodzone z lodówki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Bułeczki cynamonowe
następny
Makaroniki z lemon curd
poprzendi
Bułeczki cynamonowe
następny
Makaroniki z lemon curd

Dodaj komentarz