0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 gram czarna porzeczka
500 ml mleko 2 szklanki
szczypta kardamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0,5 szklanki tapioka granulowana tapioka
1 szt. żółtko
1/3 szkl. cukier

Pudding waniliowy z tapioki

Tapioka, bogata w wapń, bezglutenowa i lekkostrawna. Równie świetna co chia.

  • 45 minut
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Skąd pomysł na tapiokę? Otóż polubiłem ostatnimi czasy herbatę z Tajwanu, która jest często spotykana w centrach handlowych. Pani w sklepie nie była w stanie mi powiedzieć co to tapioka, więc musiałem skosztować i zgooglować. Wykorzystanie tego składnika jest niesamowite a kuleczki tapioki wyglądają rewelacyjnie po przyrządzeniu stąd też idea na wykorzystanie tego składnika. Dostępny jest w postaci granulowanej w większości sklepów z ekologiczną żywnością.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misce utrzyj żółtko z 2 łyżkami cukru. Odstaw na bok.

2
Zrobione

W garnku zagotuj mleko z resztą cukru, dodaj tapiokę. W pierwszej kolejności doprowadź całość do wrzenia. Następnie całość gotuj przez około 20-30 min na lekkim ogniu, aż kulki będą przeźroczyste.
Do utartego żółtka z cukrem dodaj 1/2 szklanki przygotowanego wcześniej wywaru z tapioki. Wszystko dokładnie wymieszaj przy użyciu widelca, aby składniki się dobrze połączyły. Żółtko z tapioką wlej do większej części i całość gotuj przez 4-5 min, aż wszystko zgęstnieje.

3
Zrobione

Teraz czas na owoce. Rozgotuj owoce na niewielkim ogniu i dodaj cukier. W sumie jest to podobne do przygotowania dżemu, tyle że bez udziału żelatyny.

4
Zrobione

Gotowy deser przełóż do miseczek, od Ciebie zależy czy wolisz owoce na dole czy u góry.
Można skonsumować gorące jak i schłodzone z lodówki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Bułeczki cynamonowe
następny
Makaroniki z lemon curd
poprzendi
Bułeczki cynamonowe
następny
Makaroniki z lemon curd

Dodaj komentarz