Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Puszysty sernik z wiśniami
0 0
Puszysty sernik z wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Wiśnie
200 g wydrylowane wiśnie
1/4 szkl. zimna woda
4 łyżki cukier
50 ml wiśniówka
2 łyżeczki mąka kukurydziana
Masa serowa
200 g twaróg z mascarpone President
5 szt. żółtko
1 szt. jajka
75 g mleko skondensowane
55 g olej
80 g mąka pszenna
5 szt. białka
85 g cukier

Puszysty sernik z wiśniami

  • Medium

Ingredients

  • Wiśnie

  • Masa serowa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Puszysty sernik z wiśniami

Puszysty sernik z wiśniami to moja propozycja na konkurs organizowany przez stronę durszlak. Przepis pryzgotowany z wykorzystaniem twarogu z dodatkiem mascarpone marki President i zgodnie z zaleceniami starałem się przygotować sernik bez wykorzystania masła. Jak i również dla porównania zrobiłem taki, który już kiedyś przygotowałem, lecz na bazie zwykłego serka. Jestem ciekaw jaka jest różnica w tym twarogu względem innych i czy faktycznie jest bardzo smaczny.

Przepis nie wykorzystuje zbyt wiele twarogu, i do jego wykonania wystarczy nam 200 g z wiaderka. Jednak forma w której ja przygotowałem mój sernik miała 20 cm średni, a wiem, że większość z was ma duże formy. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie sernika w tradycyjnej, dużej, okrągłej formie to zwiększcie proporcjonalnie ilość składników 2 krotnie. To 2 krotne zwiększenie składnikó dotyczy formy o srednicy 23 cm. Jednak zawsze proponuję skorzystać z przelicznika kulinarnego.

Czy przygotowanie tego sernika jest trudne? Jak dla mnie nie. Sądzę, że dla wielu z was będzie również proste. Dlaczego? Ciężko jest któryś z elementów zepsuć a wystarczy pamiętać o tym by wszystkie składniki delikatnie mieszać. Ważne jest by nie pozbyć się powietrza z ciasta. To powietrze sprawia że sernik jest taki puszysty, a niska temepratura pieczenia odpowiedzialna jest, za brak pęknięć.

Zacznijmy zatem kochani pieczenie!

(Visited 999 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Wiśnie

Wrzuć wiśnie do rondelka razem z cukrem i wodą. Całość zagotuj. Gdy masa będzie się gotować dodaj mąkę kukurydzianą i mieszaj energicznie masę aż zgęstnieje. Powinna być nieco "kisielowata" i nabrać konsystencji frużeliny. Odstaw na bok.

2
Done

Masa serowa

Trzepaczką rozprowadź twarożek w misce, by stał się nieco bardziej plastyczny i delikatny. Dzięki temu nie będzie problemu podczas dodania do tego reszty składników.

3
Done

Żółtka wymieszaj razem z jajkiem i mlekiem skondensowanym. Użyj trzepaczki i zrób to delikatnie tylko do połączenia składników.

4
Done

Podgrzej olej do temperatury 60 stopni i dodaj do niego przesianą mąkę. Olej z mąką wymieszaj przy użyciu trzepaczki.

5
Done

Do twarożku dodaj mix jajek i wymieszaj całość trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Do masy dodaj olej wymieszany z mąką i ponownie wszystko wymieszaj delikatnie trzepaczką (do połączenia składników).

6
Done

Białka ubij na sztywno i do ciągle ubijanych białek dodawaj cukier w 4 turach co 30 sekund. Miksuj aż masa nie będzie miała drobinek cukru.

7
Done

Do białek wlej w 3 turach wcześniej pryzgotowaną masę jajeczną. Całość mieszaj szpatułką delikatnie by nie stracić napowietrzenia. Masa powinna się delikatnie połączyć z bezą by nie powstały "chmurki" w masie sernikowej.

8
Done

Dno formy o średnicy 20 cm wyłoż papierem do pieczenia. Na dno rozłóż wiśnie z sokiem i rozprowadź równomiernie. Wylej na górę masę serową. I wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z opcją grzania góra dół. Piętro niżej powinna znajdować się blaszka z odrobiną wody. Sernik będzie się wtedy piekł na parze. W taki sposób piecz sernik przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temepraturę do 12o stopni i piecz sernik przez kolejne 80 minut.

9
Done

Po upieczeniu odstaw sernik na bok, a najlepiej pozostaw go w formie na całą noc w lodówce.
Wyjmij sernik z formy i obróć go do góry dnem (tak by wiśnie były na wierzchu).
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Orzechowy tort bez mąki
previous
Orzechowy tort bez mąki
Sernik black forest
next
Sernik Black Forest
Orzechowy tort bez mąki
previous
Orzechowy tort bez mąki
Sernik black forest
next
Sernik Black Forest

Add Your Comment