0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 łyżka golden syrop
30 g drożdże świeże
2 szkl. mąka razowa
2 szkl. mąka pszenna
1 łyżka miód
300 ml ciepła woda

Razowiec

Moje zmagania z pieczeniem chleba w naczyniu żaroodpornym uważam za udane.

  • 4 godziny
  • Porcji 4
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Postanowiłem sobie, że powinienem częściej piec chleb. Ileż to radości kiedy przygotowany chleb, pięknie wyrośnie, cudownie smakuje i co najważniejsze jest w całości zrobiony samodzielnie! Ten chleb razowy nie jest skomplikowany jednak musicie na niego poświęcić z 4 godziny bo drożdże lubią swoje odleżeć.

(Visited 264 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drożdże utrzyj z 1 łyżką miodu, łyżką mąki oraz 300 ml ciepłej wody. Całość odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj również melasę. Całość wyrabiaj przez około 10 min aż ciasto będzie lekko klejące ale też będzie odchodzić swobodnie od ręki.
Ciasto na chleb przykryj ręcznikiem i ponownie odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Chleb powinien podwoić swoją wielkość.

3
Zrobione

Przygotuj teraz natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Przełóż do niej ciasto i odstaw tak mniej więcej na 1 godzinę, by znów lekko podrosło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę.

4
Zrobione

Chleb możesz udekorować dowolnymi ziarnami.
Po ostygnięciu można chleb wyciągnąć z formy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
następny
Placuszki z borówkami i jogurtem
poprzendi
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
następny
Placuszki z borówkami i jogurtem

Dodaj komentarz