0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
150 g mąka pszenna
50 g mąka ziemniaczana
200 g cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Kruchy spód
300 g mąka krupczatka
200 g masło
100 g cukier drobny
1 szt. żółtko
2 łyżki kakao
Dodatkowo
250 g wydrylowane wiśnie
10 szt. śliwki z zalewy słodkiej
2 łyżki mąka ziemniaczana
2 łyżki cukier puder

Resztki lata

Czy też czasem nie macie co zrobić z resztą owoców? To ciasto jest właśnie dla Was, słodka wersja sałatki "na winie"

  • 180 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Kruchy spód

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Dlaczego resztki lata? Bo to faktycznie resztki 🙂 Zawartość zamrażalnika w postaci kruchego ciasta kiedyś zrobionego, śliwki w  zalewie, które musiałem otworzyć i wiśnie, które wykorzystałem częściowo do przygotowania tortu na urodziny koleżanki. I to wszystko na biszkopcie. Szaleństwo, bo w sumie nigdy nie jadłem biszkoptu na kruchym spodzie, a smakuje świetnie. Ciasto z daleka już pachnie korzenną zaprawą ze śliwek. Mam nadzieję, że skusicie się na kawałek.

(Visited 257 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Pokrój masło w kostkę, i posiekaj razem z mąką, cukrem i żółtkiem.
Zagnieć ciasto w kulę, włóż do folii aluminiowej i włóż do zamrażarki na 2 godziny.
Papierem do pieczenia wyłóż tylko dno blachy. Na grubych oczkach tarki zetrzyj kruche ciasto i wyłóż spód blachy.
Podsyp wierzch ciasta kakao i włóż do nagrzanego piekarnika na termoobiegu na 10 minut.

2
Zrobione

Biszkopt

Teraz czas na przygotowanie biszkoptu, który powinien być przyrządzony z składników w temperaturze pokojowej. Od razu po przygotowaniu powinien być też wylany na kruche ciasto i przełożony do piekarnika.

3
Zrobione

Oddziel żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.
Do białek dodawaj stopniowo 125 g cukru cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca.
Żółtka utrzyj z resztą cukru na jasną masę.
Do żółtek dodaj połowę białek, wymieszaj delikatnie, następnie dodaj resztę białek.
Do jajek dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj szpatułką powoli i delikatnie.
Ciasto przelej na lekko schłodzone kruche ciasto.

4
Zrobione

Ostatnim etapem jest ułożenie owoców na wierzch ciasta. Ja zawsze obsypuję je mąką ziemniaczaną wtedy nie spadają mi na dno ciasta. Wam też tak proponuję zrobić. Zatem po rozłożeniu owoców wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 25-30 min. Do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami
następny
Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem
poprzendi
Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami
następny
Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem

Dodaj komentarz