0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto półfrancuskie
1 szt. jajka
510 g mąka pszenna
1 szkl. mleko 3,2%
7 g drożdże suszone
20 g masło
2 łyżki cukier
200 g masło 84% tłuszczu
Masa makowa
380 g biały mak
80 g miód
140 g białka
40 g orzechy laskowe
40 g migdały
1,5 łyżki masło
1 łyżeczk ekstrakt migdalowy
5 łyżek brązowy cukier
Dodatkowo
1 szt. jajka
4 łyżki migdały
100 g cukier puder
20 g zimna woda

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Rogale z białym makiem

Rogale z białym makiem zawinięte w ciasto półfrancuskie. Zamiast tego rodzaju ciasta możecie użyć ciasto drożdżowe.

  • 195 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto półfrancuskie

  • Masa makowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Rogale z białym makiem

Rogale z białym makiem miały się pojawić tydzień temu na stronie, jednak problemem okazał się dostawca maku 🙁

Nie udało mi się go otrzymać przed 11 listopada pomimo tego, że został zamówiony 4. No cóż, mówi się trudno i trzeba iść dalej. Jednak nie zostawiam Was bez przepisu na rogale z białym makiem, nie są to Rogale Marcińskie ponieważ ostatnio w TV słyszałem, ze ta nazwa jest zastrzeżona i tylko 1 rodzaj produktu może się tak nazywać, który jest wytwarzany zgodnie z konkretną recepturą.

12 listopada dostałem 2 rogale Marcińskie z okolic Poznania. Jeden był zrobiony na bazie ciasta drożdżowego a drugi na bazie ciasta półfrancuskiego. Ja zdecydowałem się wykorzystać do przepisu ciasto półfrancuskie, ponieważ jak dla mnie rogale podane w ten sposób są znacznie lżejsze. Różnica między moimi rogalami a tymi kupnymi jest taka, że mają w sobie miej cukru a więcej maku. Niestety często tak jest, że uzupełnia się środek rogala większą ilością cukru, bo tak jest taniej. Warto w domu wypróbować zrobić swoje rogale, ponieważ smakują obłędnie.

 

Składanie rogali nie należy do najprostszych. Dlatego polecam Wam filmik który znajdziecie tutaj

Mam nadzieję, że niebawem będę w stanie sam nagrać dla Was taki kurs przygotowania ciasta 🙂

(Visited 820 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta

Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
W dużej misce przesiej mąkę oraz drożdże w proszku. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Ciasto rozetrzyj między palcami.
Dodaj roztopione 20 g masła. Zagnieć ciasto. Jeżeli będzie zbyt sypie dodaj więcej mleka. Powinno być lekko lepkie. Z ciasta uformuj prostokąt nieco większy niż kartka A4 i wstaw do lodówki zawinięte w folie, na 45 min. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozsmaruj na nim masło. Zwiń ciasto na 3 części. Obróć w lewo i ponownie rozwałkuj i zwiń na 3 części. Polecam filmik https://www.youtube.com/watch?v=nvYMnMT6eVc który obrazuje w jaki sposób należy zwijać ciasto. Zabieg wałkowania i składania ciasta należy powtórzyć 3x przy czym, po każdym składaniu należy ciasto wstawić do lodówki na 30 min. Gdy ciasto zostanie złożone po raz 3, najlepiej jest je włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2
Zrobione

Masa makowa

Mak należy sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć/odsączyć z nadmiaru wody. Zmiel mak dokładnie i dodaj do niego masło, orzechy, miód oraz cukier brązowy. Dobrze całość wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz następnie z makiem.

3
Zrobione

Składanie

Ciasto najlepiej jest podzielić sobie na mniejsze porcje. A każdą porcję ciasta rozwałkuj na wielkość kartki papieru A4.
Wytnij z ciasta trójkąty i napełnij je masą makową. Zwiń rogala w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 15 min na termoobiegu.
Po upieczeniu posmaruj rogale pomadą składającą się z cukru pudru i wody. Obsyp orzechami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Ciasto skorupka
poprzendi
Ciasto skorupka
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim
następny
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim
Ciasto skorupka
poprzendi
Ciasto skorupka
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim
następny
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim

Dodaj komentarz