Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Rolada makowa
0 0
Rolada makowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto
500 g mąka pszenna
135 g zimna woda
135 g mleko
70 g cukier
50 g masło miękkie
20 g drożdże świeże
8 g sól
260 g masło do środka ciasta
5 g miód
Nadzienie
380 g biały mak
80 g miód
140 g białka
1,5 łyżki masło
5 łyżek brązowy cukier
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
Polewa
4 łyżki cukier puder
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka zimna woda
30 g orzechy laskowe

Rolada makowa

Zamiast maku białego możecie użyć zwykłego niebieskiego.

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Polewa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Rolada makowa

Powiem Wam szczerze, że bardzo dobrze wspominam święto św. Marcina. Zawsze w tym okresie wybierałem się do znajomych do Niemiec i tam obchodziliśmy to święto. Te parady małomiasteczkowe (;)) są genialne! To wszystko ma swój urok i klimat.

Czasami zdarzały się również wypady w okolice Poznania. No i stąd sentyment do pysznych rogali z białym makiem. Nie oszukujmy się. Rolada z białym makiem nie jest tak wspaniała jak oryginalne rogale z Poznania (nie oszukujmy się, są rzeczy niezastąpione).

Zatem jak przygotować takie cudeńko?

Sprawdźcie przepis poniżej.

(Visited 273 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masa makowa

Mak należy sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć/odsączyć z nadmiaru wody. Zmiel mak dokładnie i dodaj do niego masło, orzechy, miód oraz cukier brązowy. Dobrze całość wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz następnie z makiem.

2
Done

Ciasto

Pokruszone drożdże wymieszaj z mąką. Wyrabiając ciasto robotem bądź ręcznie dodawaj stopniowo wodę, a następnie mleko. Do ciasta dodaj cukier oraz sól. Na koniec dodaj 50 g miękkiego masła oraz miód. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Mogą powstać grudki z masłem, podczas pracy na cieście znikną. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

3
Done

Ciasto

Z papieru do pieczenia złóż kopertę mniej więcej takich rozmiarów jak ciasto które trafiło do lodówki. Do koperty z papieru do pieczenia włóż masło, zamknij, i rozwałkuj na warstwę grubą na około 1 cm.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno podwoić swoją długość. Na środek ciasta daj masło i zamknij je w cieście nakładając górną warstwę ciasta do połowy masła i tak samo z dolną warstwą. Zlep dokładnie brzegi i obróć ciasto o 90 stopni.

4
Done

Rozwałkuj ponownie ciasto, zrób to w sposób delikatny bo nie było przerw w maśle. Rozwałkuj ciasto w taki sposób by potroiło swoją długość. Nałóż 1/3 ciasta w dół a następnie 1/3 w górę. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.

5
Done

Ciasto

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, obróć o 90 stopni (tak by łączenie było z boku). Tym razem ciasto dociśnij wałkiem mocniej z góry i z dołu (by zamknąć warstwy). Ponownie rozwałkuj ciasto by potroiło swoją długość. Ponownie złóż ciasto w proporcji 1/3 do 1/3 i wstaw do lodówki na 15 minut (zawinięte w folię spożywczą).

6
Done

Ciasto

Wyjmij ciasto z lodówki, obróć je o 90 stopni i ponownie je rozwałkuj by potroiło swoją długość. Dół ciasta zawiń do góry w taki sposób by dochodziła do 2/3 wysokości ciasta. Natomiast resztę ciasta dołóż do powstałego brzegu. Całe ciasto potem zwiń jeszcze raz na pół. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

7
Done

Składanie

Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj na arkusz o grubości około 1,5 cm. Z przepisu powstaną dwie rolady. Zatem jeżeli masz ochotę tylko na 1, to 2 część ciasta możesz zamrozić.
Rozwałkowane ciasto wypełnij farszem. I odstaw na bok na około 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto z wierzchu posmaruj jajkiem i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut (aż uzyska ciemno-złoty kolor).

8
Done

Lukier

Wymieszaj wszystkie składniki na lukier razem. Schłodzone ciasto polej lukrem i posyp orzechami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Kruszonka
previous
Kruszonka
Makaroniki duszki
next
Makaroniki duszki
Kruszonka
previous
Kruszonka
Makaroniki duszki
next
Makaroniki duszki

Add Your Comment