0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1,5 szt. jabłka
1 paczka ciasto francuskie
łyżeczka cynamon
2 łyżki dżem
2 łyżki brązowy cukier
1 szt. sok z cytryny

Różyczki jabłkowe

Może warto zrobić ciastka wspólnie z dziećmi? Ten przepis taki właśnie jest, prosty i smaczny a dzieci go uwielbiają.

  • 55 minut
  • Porcji 6
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Przepis bardziej skupiony na prezentacji wideo, niż na moim pisaniu. Jednak nieco zmodernizowany bo jak dla mnie za mało słodki, ale jak tylko ujrzałem efekt końcowy to pomyślałem sobie „wow, tylko tyle?” Zatem nic skomplikowanego ale może wywołać efekt „wow”

(Visited 54 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto francuskie rozwałkuj i zamiast mąki do podsypywania użyj cukru pudru, będzie ono nieco słodsze. Następnie ciasto podziel na 6 części.
Do małej miseczki włóż dżem, oraz łyżkę wody. Całość wstaw do mikrofalówki na 20-30 sekund. Rozpuszczonym dżemem, wysmaruj środek ciasta francuskiego.

2
Zrobione

Jabłko przekrój na pół, a następnie pokrój je na cieniutkie plasterki, całość skrop sokiem z cytryny by jabłko nie ściemniało i zachowało swój jasny kolor. Następnie na ciasto francuskie poukładaj plasterki jabłka tak by nachodziły na siebie.
Pamiętaj by mocno nie ściskać ciasta przy zwijaniu bo wtedy stanie się ono zbyt ciężkie.

3
Zrobione

Na sam koniec zwinięte różyczki podsyp brązowym cukrem by były jeszcze słodsze.

Całość upiecz w temperaturze 180-190 stopni przez około 30 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
następny
Deser czekoladowo-kokosowy z OREO
poprzendi
Mazurek pomarańczowo-dyniowy
następny
Deser czekoladowo-kokosowy z OREO

Dodaj komentarz