0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto kruche
200 g mąka pszenna
100 g masło
60 g cukier
1 szt. żółtko
2 łyżki śmietana 12%
Krem
200 g śmietana 36%
2 łyżki cukier puder
Sos karmelowy
150 g cukier
150 g śmietana 36%
Dodatkowo
100 g biała czekolada
20 g orzechy makadamia

Rurki z kremem i karmelem

Zamiast karmelu możecie użyć sosu owocowego, dzięki temu rurki będą nieco bardziej kwaskowe.

  • 45 minut
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto kruche

  • Krem

  • Sos karmelowy

  • Dodatkowo

Directions

Share

Rurki z kremem i karmelem

Rurki z kremem i karmelem to chyba moja ulubiona kombinacja! Niesamowicie słodkie, ale co tam! Ważne, że są pyszne. Karmel osobiście uwielbiam i chyba mógłbym go dodawać do każdego deseru. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nieco nie udziwnił tego deseru.

Do środka kruchej rurki wyszprycowałem śmietanę oraz karmel. Natomiast końcówkę rurki zanurzyłem w białej czekoladzie wymieszanej z orzechami makadamia. Jaka to pychota była! Koniecznie musicie wypróbować przepis.

(Visited 616 times, 616 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto kruche

Wszystkie składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 10 minut. Rozwałkuj ciasto na płat o grubości 0.5 cm i powycinaj z niego paski o szerokości około 1,5 cm. Wstaw ponownie do lodówki na 10-15 minut.

2
Done

Do wykonania rurek konieczne są specjalne rurki, które kosztują około 10 zł za 10 szt. Jeżeli nie posiadacie rurek możecie zrobić je z folii aluminiowej. Rurki warto jest posmarować tłuszczem a następnie zawinąć na nie ciasto. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

3
Done

Karmel

Na patelni skarmelizować cukier. Ja na suchą patelnię wysypuję 1/2 cukru lekko on brązowieje i dosypuję co jakiś czas resztę, od czasu do czasu mieszając. Gdy cały cukier się skarmelizuje i ładnie zbrązowieje dodaj śmietanę energicznie całość mieszając.
Przygotowany karmel odstaw do wystudzenia.

4
Done

Krem

Śmietanę ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wszystko dokładnie zmiksuj.

5
Done

Czekolada

Orzechy poszatkuj drobne i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą (białą czekoladę warto podgrzać do 35 stopni i ciągle mieszając obniżać jej temperaturę do 27 stopni). Dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Każdy koniec rurki zanurzyć w czekoladzie, pozbyć się nadmiaru czekolady i odstaw na bok do utwardzenia.

6
Done

Każdą rurkę do połowy wypełnić kremem, dodać karmel i ponownie krem. Przechowywać w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Kinder country
previous
Kinder Country
Karpatka czekoladowa
next
Karpatka czekoladowa
Kinder country
previous
Kinder Country
Karpatka czekoladowa
next
Karpatka czekoladowa

Add Your Comment