0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
200 g mąka pszenna
100 g masło
60 g cukier
1 szt. żółtko
2 łyżki śmietana 12%
Krem
200 g śmietana 36%
2 łyżki cukier puder
Sos karmelowy
150 g cukier
150 g śmietana 36%
Dodatkowo
100 g biała czekolada
20 g orzechy makadamia

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Rurki z kremem i karmelem

Zamiast karmelu możecie użyć sosu owocowego, dzięki temu rurki będą nieco bardziej kwaskowe.

  • 45 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Krem

  • Sos karmelowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Rurki z kremem i karmelem

Rurki z kremem i karmelem to chyba moja ulubiona kombinacja! Niesamowicie słodkie, ale co tam! Ważne, że są pyszne. Karmel osobiście uwielbiam i chyba mógłbym go dodawać do każdego deseru. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nieco nie udziwnił tego deseru.

Do środka kruchej rurki wyszprycowałem śmietanę oraz karmel. Natomiast końcówkę rurki zanurzyłem w białej czekoladzie wymieszanej z orzechami makadamia. Jaka to pychota była! Koniecznie musicie wypróbować przepis.

(Visited 486 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 10 minut. Rozwałkuj ciasto na płat o grubości 0.5 cm i powycinaj z niego paski o szerokości około 1,5 cm. Wstaw ponownie do lodówki na 10-15 minut.

2
Zrobione

Do wykonania rurek konieczne są specjalne rurki, które kosztują około 10 zł za 10 szt. Jeżeli nie posiadacie rurek możecie zrobić je z folii aluminiowej. Rurki warto jest posmarować tłuszczem a następnie zawinąć na nie ciasto. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

3
Zrobione

Karmel

Na patelni skarmelizować cukier. Ja na suchą patelnię wysypuję 1/2 cukru lekko on brązowieje i dosypuję co jakiś czas resztę, od czasu do czasu mieszając. Gdy cały cukier się skarmelizuje i ładnie zbrązowieje dodaj śmietanę energicznie całość mieszając.
Przygotowany karmel odstaw do wystudzenia.

4
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wszystko dokładnie zmiksuj.

5
Zrobione

Czekolada

Orzechy poszatkuj drobne i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą (białą czekoladę warto podgrzać do 35 stopni i ciągle mieszając obniżać jej temperaturę do 27 stopni). Dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Każdy koniec rurki zanurzyć w czekoladzie, pozbyć się nadmiaru czekolady i odstaw na bok do utwardzenia.

6
Zrobione

Każdą rurkę do połowy wypełnić kremem, dodać karmel i ponownie krem. Przechowywać w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Kinder country
poprzendi
Kinder Country
Karpatka czekoladowa
następny
Karpatka czekoladowa
Kinder country
poprzendi
Kinder Country
Karpatka czekoladowa
następny
Karpatka czekoladowa

Dodaj komentarz