0 0
Sernik bez sera pinacolda

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
250 g masło
500 g mąka pszenna
3 szt. żółtko
150 g cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa
1000 g śmietana 18%
200 g wiórki kokosowe
200 g cukier
6 szt. białka
2 opakowania budyń waniliowy
Dodatkowo
1 puszka ananas w puszce

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik bez sera pinacolda

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Sernik bez sera pinacolada

Sernik bez sera pinacolda lub jak kto woli styropian. To moje ulubione ciasto tuż po pleśniaku. Stalo się niczym powracająca pieśń. Na przestrzeni roku robię je chyba 5 raz. Okazja ne byle jaka bo dla Pań z Urzędu. Z jakiej okazji? Od poczatku lipca dołożyłem sobie roboty w postaci księgowości 🙂

Czym Was zachwyci to ciasto? Na pewno niesamowitym i klasycznym połączeniem smakowym. Podstawą jest kokos i ananas. Ciasto możecie wzbogacić o jeszcze większą ilość kokosu dodając po prostu wiórki kokosowe do półkruchego ciasta. Widziałem też na internecie wersję tego ciasta z kakao i rownież wyglądało fenomenalnie. Było bardzo podobne do sernika królewskiego.

Mogę Wam śmiało powiedzieć, że jest to jedno z prostszych ciast i szybszych do wykonania. Nie musicie mieć miksera planetarnego do jego wykonania. Wystarczy ręczny miksera i ciasto również wyjdzie fenomenalne. To jest przetestowane! Zacznijmy zatem kochani piec.

(Visited 710 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Poszatkuj je na stolnicy na drobną kaszkę a następnie zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź 2/3 ciasta, a pozostałą część wstaw do zamrażarki.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 7 minut.

2
Zrobione

Masa

Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując w odstępach 30 sekundowych (podobny sposób przygotowania jak bezę). Gdy dodasz już cały cukier dodaj budynie i delikatnie całość wymieszaj. Dodaj następnie śmietanę i ponownie delikatnie całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj kokos i ponownie wymieszaj.

3
Zrobione

Ananas pokrój w kostkę.
Na wcześniej podpieczone ciasto wyłóż przygotowaną masę i na wierzchu rozłóż ananas.
Pozostałą część kruszonki zetrzyj na tarce z dużymi okami i posyp ciasto na wierzchu. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Drozdzowki z zapiekanym kremem
poprzendi
Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym
następny
Tort Leśny mech
Drozdzowki z zapiekanym kremem
poprzendi
Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym
następny
Tort Leśny mech

Dodaj komentarz