0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Spód
2 łyżeczki kakao
50 g masło
100 g mąka pszenna
70 g cukier
1 łyżka śmietana 18%
Masa serowa
800 g twaróg z mascarpone President
100 g czekolada mleczna
1/2 szkl. kakao
8 szt. jajka
2 szkl. cukier
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Frużelina
200 g wydrylowane wiśnie
1/4 szkl. zimna woda
1/2 szkl. cukier
2 łyżeczki mąka kukurydziana
50 ml wiśniówka
Śmietana
200 g śmietana 36%
3 łyżki cukier puder

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik Black Forest

  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Masa serowa

  • Frużelina

  • Śmietana

Wskazówki

Udostępnij

Sernik Black Forest

Sernik Black Forest to alternatywa dla puszystego sernika z wiśniami. Powiem Wam, że przeglądałem bloga i szukałem i szukałem jakie to ja mam przepisy na ciasta z wykorzystaniem wiśni. Wyobraźcie sobie moje zdzwienie, że nie znalazł się wśród tych przepisów Black Forest (Czarny Las)! Musiałem czym prędzej naprawić ten błąd ponieważ wiśnie to symbol lata! I najlepszą ku temu okazją był konkurs marki President na wykorzystanie twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone, ich nowego produktu. Sądzę, że ten twaróg przypadnie Wam do gustu.

Jednak zanim zaczniemy powiedzmy sobie czym jest Black Forest Cake, nie każdy z Was musi być obeznany w świecie cukierniczym. Black Forest Cake jest to ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym i dodatkiem wiśni. Jest to dosyć powszechne ciasto, i niesamowicie smaczne w swej prostocie. Sernik, który dla Was przygotowałem jest wariacją tego ciasta. Twaróg jest wymieszany z roztopioną czekoladą mleczną oraz kakao. Na wierzchu udekorowałem sernik domową frużeliną wiśniową oraz ubitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie musimy się martwić tym, że nam sernik opadnie po upieczeniu. Dekoracja, która później przez was zostanie wykonania może w cudowny sposób zamaskować te niedociągnięcia 😉

Sernik nie wymaga też ubijania osobno białek. Nie wymaga również dodatku masła ponieważ zawiera tłusty mascarpone (w twarogu). Wyobraźcie sobie, że sernik nie ma wtłoczonej gigantycznej ilości powietrza a mimo tego i tak jest kremowy i delikatny. Sądzę, że ten przepis bedzie świetną propozycją dla każdego fanatyka czekolady.

Jeszcze jedna drobna wskazówka, jeżeli chcecie wykonać ten przepis na dużą blachę (taką na prawdę dużą) polecam zwiększyć składniki dwukrotnie). Udanych wypieków i do przeczytania wkrótce!

(Visited 522 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruchy spód

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne (najlepiej wyciągnięte prosto z lodówki). Wrzuć je do malaksera i zmiksuj do powstania jednolitej masy. Możesz również zrobić to ręcznie poprzez poszatkowanie wszystkich składników na drobną "kaszkę" a następnie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do zamkrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Dno formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj na tarce z dużymi okami kruche ciasto. Rozprowadź w formie i dociśnij ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15 minut.

3
Zrobione

Masa serowa

W misie miksera zmiksuj twaróg razem z kakao, cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Jeżeli twaróg będzie osadzał się na ściankach zbierz i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej i jendolitej masy.
Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku (tylko do połączenia). Na sam koniec dodaj roztopioną czekoladę i ponownie zmiksuj do połączenia składników.

4
Zrobione

Masę serową wylej na wcześniej podpieczony kruchy spód i piecz przez kolejne 50 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik będzie piekł się z brzegu i stopniowo podnosił środek, jak zobaczysz że jest już w miarę wypieczony możesz wyłączyć i odstawić do wystygnięcia (schłodzenia). Jeżeli środek będzie dalej surowy wydłuż czas pieczenia.

5
Zrobione

Domowa frużelina

Wiśnie zalej wodą i wiśniówką oraz dodaj cukier. Gotuj przez chwilę na średniej mocy palnika. Na sam koniec dodaj mąkę kukurydzianą i często mieszając gotuj tak długo aż masa zgęstnieje (sok będzie miał formę kisielu, powinno to zając maksymalnie 5 minut).
Zdejmij z ognia i odstaw na bok do wystygnięcia.

6
Zrobione

Na środek upieczonego sernika wyłóż frużelinę wiśniową.
W misie miksera ubij na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier puder.
Udekoruj ubitym kremem sernik z wierzchu. Przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Puszysty sernik z wisniami
poprzendi
Puszysty sernik z wiśniami
Owocowe monoporcje
następny
Owocowe monoporcje
Puszysty sernik z wisniami
poprzendi
Puszysty sernik z wiśniami
Owocowe monoporcje
następny
Owocowe monoporcje

Dodaj komentarz