1 0
Sernik cynamonowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
3 szt. żółtka
150 g masło
300 g mąka pszenna
150 g cukier
Masa serowa
1 kg twaróg półtłiusty trzykrotnie zmielony, lub dobrej jakości z wiaderka
6 szt, jajka
1 szkl. cukier
1 opakowanie cynamon
100 g masło
2/3 szkl. mleko
1 opakowanie budyń waniliowy
Polewa
200 g śmietana 30%
100 g czekolada biała
100 g orzechy włoskie
Dodatkowo
300 g powidła śiwkowe

Sernik cynamonowy

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Masa serowa

  • Polewa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Sernik cynamonowy

Sernik cynamonowy z dodatkiem powideł śłiwkowych to coś co na pierwszy rzut oka może się wydawać mało apetyczne (z uwagi na kolor :P) jednak mogę zapewnić wszystkich fanów cynamonu, że w tym serniku znajdziecie to coś!

Sam sernik wzbogaciłem o powidła śliwkowe na które przepis znalazłem na blogu Kasi Guzik. Przepis jest o tyle cudowny, że powidła są z piekarnika więc nie trzema stać nad garem i wg. mnie są banalnie proste do przygotowania. Link do przepisu jest o tutaj.

Sernik, który przygotowałem ma jeszcze 1 charakterystyczną cechę: nie opada. Jak to jest, że jeden sernik opadnie a 2 trzyma się zwarty? Wszystko jest za sprawą białek. Jeżeli do sernika dodacie ubite białka, to sam sernik nieco wam opadnie (podobnie jest w przypadku biszkoptu bez proszku do pieczenia). Dlatego większośc moich przepisów na blogu to serowce o nieco bardziej zwartej strukturze. Gdybyście szukali przepisu na sernik delikatnego niczym chmurka to polecam jeden z pierwszych przepisów na sernik z rosą.

(Visited 4 769 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne.
Składniki na kruche ciasto możesz zmiksować w misie miksera, do momentu uzyskania jednorodnej konsystencji. Możesz tez zrobić to ręcznie poprzez poszatkowanie wszystkich składników razem i gdy powstanie drobna kaszka, zagnieść je razem.
Ciasto wstaw do zamrażarki na 30 minut. Gdy ciasto będzie zmrożone wyłóż formę papierem do pieczenia i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkamia. Rozprowadź ciasto równomiernie i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut.

2
Zrobione

Upieczone ciasto posmaruj z wierzchu powidłami śliwkowymi. Odstaw ciasto na bok.

3
Zrobione

Masa serowa

W misie miksera utrzyj masło razem z cukrem na jasną i gładką masę.
W osobnej misie wymieszaj dokładnie trzepaczką twarów razem z jajkami - jajka dodawaj pojedyńczo. Na koniec do masy twarogowej dodaj cynamon i ponownie wymieszaj. Przełóż masę twarogową do masła i ponownie całość zmiksuj (zbierz z dna masło by połączyło się z masą serową). Ciągle miksując wlej mleko, a na sam koniec dodaj budyń.

4
Zrobione

Masę twarogową wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 45 minut (ciasto powinno sie zarumienić z wierzchu). Odstaw ciasto najlepiej na całą noc do wystudzenia.

5
Zrobione

Polewa

Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw na bok do wystygnięcia. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika i obsyp posiekanymi orzechami włoskimi.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Delicja brzoskwiniowa
Pijana sliwka
następny
Pijana śliwka
poprzendi
Delicja brzoskwiniowa
Pijana sliwka
następny
Pijana śliwka

Dodaj komentarz