0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
200 g mąka pszenna
100 g masło
1 szt. żółtko
2 łyżki zimna woda
Masa serowa
480 g ser półtłusty
2 łyżki syrop klonowy
250 g mascarpone
120 g śmietana 36%
100 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
4 szt. jajka
Karmel
200 g cukier
1 łyżeczka kakao
0.5 łyżeczki sól
120 g śmietana 30%
Dekoracja
3 szt. jabłka

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy z zniczami :) takie cudowne wspomnienie po Anastazji, za którą mocno trzymam kciucki!

  • 120 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Masa serowa

  • Karmel

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy to kolejny przepis z serii jesiennej. Uwielbiam jesień i jej klimat, czasem musi popadać a czasem jest po prostu cudownie. Rześko, słonecznie i kolorowo. Chciałbym, aby ten sernik był dla Was inspiracją podczas wspólnego pieczenia w jesienne wieczory. Czy jest skomplikowany? Absolutnie nie! Uważam, że jest to jeden z prostszych przepisów na sernik dostępny u mnie na blogu. Ja jestem zwolennikiem ciast szybkich i prostych, a ten sernik na pewno taki jest. Ma w sobie lekko wyczuwalny smak syropu klonowego oraz cudowny smak karmelu nieco wzmocniony kakao.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki powinny być zimne. Poszatkuj całość szybko ostrym nożem, najlepiej jeżeli posiadasz robot kuchenny. W taki sposób ciasto które ma być zimne, będzie prawie w ogóle nie ogrzewane.
Całość zagnieć szybko i rozwałkuj na grubość około 1 cm i wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 20 cm. Za pomocą widelca porób dziurki i wstaw do zamrażarki.

2
Zrobione

Masa serowa

Ser zmiel 3-krotnie, a jajka utrzyj z cukrem na jasną masę (nie należy tego robić mikserem, masa serowa nie powinna mieć zbyt dużo powietrza). Ser połącz z mascarpone, śmietaną i jajkami. Całość utrzyj aż masa będzie jednorodna. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz syrop klonowy. Ponownie wszystko dokładnie utrzyj.

3
Zrobione

Ciasto kruche podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez maksymalnie 10 minut. Po upieczeniu wylej na kruche ciasto masę serową i piecz przez 10 minut w temperaturze 170 stopni, a na koniec zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 40 minut.

4
Zrobione

Po upieczeniu sernika odstaw go do wystygnięcia a wręcz dobrego schłodzenia. Gdy sernik ostygnie przygotuj karmel.

5
Zrobione

Karmel

Cukier podgrzej w głębokim garnku, nie mieszaj na początku dopiero później gdy zacznie się karmelizować. Równocześnie w innym garnku podgrzej śmietanę. Gdy cukier już się skarmelizuje i będzie płynny dodaj gorącą śmietanę i najlepiej trzepaczką wszystko szybko wymieszaj aż masa będzie jednorodna. Dodaj łyżeczkę kakao i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj sól.

6
Zrobione

Sernik polej karmelem i udekoruj jabłkami, je również możesz polać. Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tarta z figami
poprzendi
Tarta z figami
Torcik Kinder Bueno
następny
Torcik Kinder Bueno
Tarta z figami
poprzendi
Tarta z figami
Torcik Kinder Bueno
następny
Torcik Kinder Bueno

Dodaj komentarz