0 0
Sernik kokosowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Spód
10 szt. krakersy zblendowane
30 g masło
Masa serowa
500 g ser półtłusty
2 szt. jajka
2/3 szkl. wiórki kokosowe
2/3 szkl. cukier puder
szczypta sól
1 opakowanie cukier wanilinowy
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Polewa czekoladowa
200 g czekolada mleczna
50 ml likier Baileys
20 g masło
8 szt. pralinki czekoladowe Tiki Taki

Sernik kokosowy

A jakie są Wasze ulubione cukierki? Czy dodajecie je do swoich wypieków?

  • 115 minut
  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Masa serowa

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy z dodatkiem pralinek. No i z tego powodu uważam, że ludzie dzielą się na 3 kategorie, tych co lubią Malagi, Ci co lubią Kasztanki i tych którzy uwielbiają Tiki-Taki. Ja rzecz jasna uwielbiam Tiki-Taki i moja siostra też, drugie są Kasztanki a już ostatnie to Malagi. Połączyłem dwie pyszności, błyskawiczny sernik i kokos, a na to wszystko Tiki – Taki! Oby Wam smakowało równie dobrze jak i mi.

Pewnie się też zastanawiacie, czy zamiast tiki-taków można użyć np. malag? No to odpowiem Wam, na to pytanie. Zdecydowanie odradzam, są one zbyt „alkoholowe” w smaku i ciężkie dla sera. Proponuję pozostać przy tiki-takach i kasztankach.

(Visited 806 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Tak jak obiecałem przepis jest błyskawiczny w wykonaniu, a do jego przygotowania użyłem formy okrągłej o średnicy 21 cm, i całość piekłem w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 55 minut. Dodatkowo do rozgrzanego piekarnika podczas pieczenia wrzuciłem 2 kostki lodu. No i jak zwykle moja szklanka ma pojemność 250 ml.

2
Zrobione

Masa serowa

Wszystkie składniki połącz w dużej misce i dobrze wymieszaj szpatułką. Dzięki mieszaniu np. łyżką nie wpompujesz dodatkowego powietrza, które akurat w tym przepisie nie jest nam konieczne. Przygotowaną masę serową odstaw na bok i przejdź do przygotowania spodu pod sernik.

3
Zrobione

Kruchy spód

Do zblendowanych krakersów dodaj roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i spód przełóż do okrągłej formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij. Masę serową wlej na kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia.

4
Zrobione

Polewa czekoladowa

Do rondelka nalej odrobinę wody, a na wierzch postaw metalową miskę. Do metalowej miski dodaj masło, czekoladę oraz likier. Czekoladę utrzymuj na średniej mocy palnika i cały czas mieszaj aż się ładnie rozpuści. Ostudzony sernik polej polewą czekoladową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mini serniczki „Boso po asfalcie”
Sernik z grysikiem
następny
Sernik z grysikiem
poprzendi
Mini serniczki „Boso po asfalcie”
Sernik z grysikiem
następny
Sernik z grysikiem

Dodaj komentarz