0 0
Sernik na mleku skondensowanym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

200 g twarożek delikatny kremowy do smarowania
5 szt. żółtko
1 szt. jajka
75 g mleko skondensowane
55 g olej
80 g mąka pszenna
5 szt. białka
85 g cukier
5 g sok z cytryny

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik na mleku skondensowanym

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Sernik na mleku skondensowanym

Sporo czasu mi zajęło nim się zdecydowałem na przygotowanie tego sernika. Wygląda przepięknie, bo jest niesamowicei puchaty i delikatny. Gdzieś tam na końcu przebija się smak twarożku, który jest dodany w niewielkiej ilości. Jednak ja pokuszę się o stwierdzenie, że ciasto bardziej smakuje jak flan niż sernik.

Czy sernik jest trudny w wykonaniu? Raczej powiedziałbym, że jest niesamowicie prosty do zrobienia, ale jego wykonanie wymaga użycia chyba z 5 misek! Większość składników należy mieszać osobno, i dopiero na końcu można je połączyć w całość.

Do przygotowania takiego sernika warto się wcześniej przygotować. Potrzebne będzie kilka foremek, sernik jest przygotowywany w kąpieli wodnej więc nie jest to taka szybka robota.

Nie przedłużając zabierzmy się za pieczenie!

(Visited 1 026 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Trzepaczką rozprowadź twarożek w misce, by stał się nieco bardziej plastyczny i delikatny. Dzięki temu nie będzie problemu podczas dodania do tego reszty składników.

2
Zrobione

Żółtka wymieszaj razem z jajkiem i mlekiem skondensowanym. Użyj trzepaczki i zrób to delikatnie tylko do połączenia składników.

3
Zrobione

Podgrzej olej do temperatury 60 stopni i dodaj do niego przesianą mąkę. Olej z mąką wymieszaj przy użyciu trzepaczki.

4
Zrobione

Do twarożku dodaj mix jajek i wymieszaj całość trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Do masy dodaj olej wymieszany z mąką i ponownie wszystko wymieszaj delikatnie trzepaczką (do połączenia składników).

5
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno i do ciągle ubijanych białek dodawaj cukier w 4 turach co 30 sekund. Miksuj aż masa nie będzie miała drobinek cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj.

6
Zrobione

Do wcześniej przygotowanej masy dodaj 1/3 porcji białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj 1/3 porcji białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj ostatnią porcję białek i ponownie delikatnie wymieszaj.

7
Zrobione

Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do foremki.
Do dużej foremki, włóż mniejszą a do mniejszej formę z ciastem. Do największej wlej wodę (około 1 szklanki).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z opcją pieczenia góra-dół i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach obniż temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 80 minut.

8
Zrobione

Sernik po upieczeniu zostaw na 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu sernik wyjmij delikatnie z formy do góry nogami i obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Kawowe ptysie z kruszonka
poprzendi
Kawowe ptysie z kruszonką
Chrust
następny
Chrust
Kawowe ptysie z kruszonka
poprzendi
Kawowe ptysie z kruszonką
Chrust
następny
Chrust

Dodaj komentarz