Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Sernik na zimno z truskawkami
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 szkl. pokruszone precle najlepiej je zblendować na drobno
1 opakowanie galaretka truskawkowa
350 g twarożek delikatny
200 ml śmietana 18%
3/4 szkl. masło roztopione
1 szkl. cukier drobny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
750 g truskawki pokrojone w plasterki

Sernik na zimno z truskawkami

Oj tak, coś dobrego. Lekko kwaśny, ale dzięki truskawkom zachowuje swoją słodycz.

  • 128 minut
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami rozpoczyna sezon na truskawki. Gdzie nie spojrzeć okiem tam stoją parasolki z koszykami, pełnymi po brzegi przecudownych polskich truskawek. No właśnie, czym się różni truskawka za 3 zł od tej za 8 zł? Najczęściej jest tak, że owa truskawka za 8 zł jest naszą krajową truskawką, a te tańsze często są sprowadzane. Po czym poznać, jaka jest jaka? Spróbować. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby, jakiś sprzedawca nie wyraził zgody na skosztowanie truskawki. Co do odmian, które warto wykorzystać w pieczeniu a które nadają się tylko na koktajl? No to tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ mamy w Polsce zarejestrowanych 49 odmian truskawek. Co zatem mogę poradzić? Kosztujcie! 🙂

(Visited 112 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie spodu nie jest ciężkie jednak jest dosyć pracochłonne, jeżeli nie posiadacie blendera. Paluszki zblenduj na drobny pył, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło. Całość wymieszaj aż się połączy masa. Formę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie pokruszone paluszki wraz z masłem rozsyp na formie, lekko ugnieć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia.

2
Done

Przygotowanie masy sernikowej to nic innego jak połączenie delikatnego serka, z śmietaną i cukrem. Całość należy dobrze rozetrzeć w misce, aż cukier się połączy z resztą składników. Ja polecam do wypieków drobny cukier, jego cena jest wyższa o 1 zł od normalnego jednak zdecydowanie ułatwia prace w kuchni.

3
Done

Następnie na ostudzony spód wyłóż masę sernikową i ułóż na jej wierzchu plasterki truskawek.
Galaretkę zrób zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zacznie już lekko tężeć, wylej ją na wierzch sernika i całość wstaw do lodówki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Suflet
next
Lody śmietankowe z ciasteczkami
previous
Suflet
next
Lody śmietankowe z ciasteczkami

Add Your Comment