0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szkl. pokruszone precle najlepiej je zblendować na drobno
1 opakowanie galaretka truskawkowa
350 g twarożek delikatny
200 ml śmietana 18%
3/4 szkl. masło roztopione
1 szkl. cukier drobny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
750 g truskawki pokrojone w plasterki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik na zimno z truskawkami

Oj tak, coś dobrego. Lekko kwaśny, ale dzięki truskawkom zachowuje swoją słodycz.

  • 128 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami rozpoczyna sezon na truskawki. Gdzie nie spojrzeć okiem tam stoją parasolki z koszykami, pełnymi po brzegi przecudownych polskich truskawek. No właśnie, czym się różni truskawka za 3 zł od tej za 8 zł? Najczęściej jest tak, że owa truskawka za 8 zł jest naszą krajową truskawką, a te tańsze często są sprowadzane. Po czym poznać, jaka jest jaka? Spróbować. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby, jakiś sprzedawca nie wyraził zgody na skosztowanie truskawki. Co do odmian, które warto wykorzystać w pieczeniu a które nadają się tylko na koktajl? No to tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ mamy w Polsce zarejestrowanych 49 odmian truskawek. Co zatem mogę poradzić? Kosztujcie! 🙂

(Visited 100 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie spodu nie jest ciężkie jednak jest dosyć pracochłonne, jeżeli nie posiadacie blendera. Paluszki zblenduj na drobny pył, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło. Całość wymieszaj aż się połączy masa. Formę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie pokruszone paluszki wraz z masłem rozsyp na formie, lekko ugnieć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Przygotowanie masy sernikowej to nic innego jak połączenie delikatnego serka, z śmietaną i cukrem. Całość należy dobrze rozetrzeć w misce, aż cukier się połączy z resztą składników. Ja polecam do wypieków drobny cukier, jego cena jest wyższa o 1 zł od normalnego jednak zdecydowanie ułatwia prace w kuchni.

3
Zrobione

Następnie na ostudzony spód wyłóż masę sernikową i ułóż na jej wierzchu plasterki truskawek.
Galaretkę zrób zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zacznie już lekko tężeć, wylej ją na wierzch sernika i całość wstaw do lodówki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Suflet
następny
Lody śmietankowe z ciasteczkami
poprzendi
Suflet
następny
Lody śmietankowe z ciasteczkami

Dodaj komentarz