0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
400 g serek homogenizowany
300 ml śmietana 30%
3 łyżeczki żelatyna + 2 łyżki wody
3 łyżki cukier puder
2 paczki galaretka cytrynowa
2 szt. banan
1 szt. paczka biszkoptów

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik na zimno

Unikajcie kiwi w galaretce! Jeżeli je dodacie do galaretki, to macie pewność, że się nie zetnie.

  • 30 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Sernik na zimno

Dzisiejszy przepis to nie żart, no bo nie mamy 1 kwietnia. Jednak sernik na zimno to mega klasyka, powiedziałbym nawet, że taka która wpada w czasy PRL-u. U mnie w domu najczęściej by l on robiony w dwóch wersjach. Pierwsza to taka, gdzie do ubitej śnieżki w proszku wlewało się przestudzoną galaretkę. Całość potem trafiała do lodówki. Kolejna wersja to była ta jeszcze bardziej prosta, czyli sernik na zimno z paczki…

Ten przepis to coś dla mam kilkuletnich dzieciaków. Deser idealny na upalne dni. Prosty w wykonaniu, to co dodacie zależy tylko i wyłącznie od preferencji Waszych dzieci, lub tego na co macie ochotę. Podsumowując. Ten sernik jest na bazie serka homogenizowanego, z śmietaną 30% oraz galaretką i bananem. A to wszystko na biszkoptach.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misie miksera ubij na sztywno śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gdy masa będzie już gęsta i sztywna dodaj serek homogenizowany (waniliowy) i wszystko zmiksuj dosłownie chwilę tylko do połączenia składników.

2
Zrobione

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody. Odstaw na bok na 5 minut aby stężała. Następnie żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez 5 sekund, lub na parze do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy z serka i miksuj na wolnych obrotach ciągle wlewając żelatynę.

3
Zrobione

W formie o średnicy 23 cm wyłóż na dnie biszkopty, a na górę wlej masę z serka homogenizowanego. Na wierzchu ułóż banany pokrojone w plasterki. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny do ścięcia.

4
Zrobione

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, tylko z tą różnicą że dodaj o 1/4 szklanki wody mniej niż tego wymaga przepis. Pozostaw galaretkę do ostygnięcia i poczekaj aż uzyska konsystencję gęstej cieczy. Dopiero po uzyskaniu takiej masy możesz wlać ją na sernik. Wstaw do lodówki do ścięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Mufinki malinowo-rabarbarowe
poprzendi
Mufinki malinowo-rabarbarowe
Bezy z kremem z mango
następny
Bezy z kremem z mango
Mufinki malinowo-rabarbarowe
poprzendi
Mufinki malinowo-rabarbarowe
Bezy z kremem z mango
następny
Bezy z kremem z mango

Dodaj komentarz