0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
400 g serek homogenizowany
300 ml śmietana 30%
3 łyżeczki żelatyna + 2 łyżki wody
3 łyżki cukier puder
2 paczki galaretka cytrynowa
2 szt. banan
1 szt. paczka biszkoptów

Sernik na zimno

Unikajcie kiwi w galaretce! Jeżeli je dodacie do galaretki, to macie pewność, że się nie zetnie.

  • 30 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Sernik na zimno

Dzisiejszy przepis to nie żart, no bo nie mamy 1 kwietnia. Jednak sernik na zimno to mega klasyka, powiedziałbym nawet, że taka która wpada w czasy PRL-u. U mnie w domu najczęściej by l on robiony w dwóch wersjach. Pierwsza to taka, gdzie do ubitej śnieżki w proszku wlewało się przestudzoną galaretkę. Całość potem trafiała do lodówki. Kolejna wersja to była ta jeszcze bardziej prosta, czyli sernik na zimno z paczki…

Ten przepis to coś dla mam kilkuletnich dzieciaków. Deser idealny na upalne dni. Prosty w wykonaniu, to co dodacie zależy tylko i wyłącznie od preferencji Waszych dzieci, lub tego na co macie ochotę. Podsumowując. Ten sernik jest na bazie serka homogenizowanego, z śmietaną 30% oraz galaretką i bananem. A to wszystko na biszkoptach.

(Visited 203 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W misie miksera ubij na sztywno śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gdy masa będzie już gęsta i sztywna dodaj serek homogenizowany (waniliowy) i wszystko zmiksuj dosłownie chwilę tylko do połączenia składników.

2
Zrobione

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody. Odstaw na bok na 5 minut aby stężała. Następnie żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez 5 sekund, lub na parze do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy z serka i miksuj na wolnych obrotach ciągle wlewając żelatynę.

3
Zrobione

W formie o średnicy 23 cm wyłóż na dnie biszkopty, a na górę wlej masę z serka homogenizowanego. Na wierzchu ułóż banany pokrojone w plasterki. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny do ścięcia.

4
Zrobione

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, tylko z tą różnicą że dodaj o 1/4 szklanki wody mniej niż tego wymaga przepis. Pozostaw galaretkę do ostygnięcia i poczekaj aż uzyska konsystencję gęstej cieczy. Dopiero po uzyskaniu takiej masy możesz wlać ją na sernik. Wstaw do lodówki do ścięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Mufinki malinowo-rabarbarowe
poprzendi
Mufinki malinowo-rabarbarowe
Bezy z kremem z mango
następny
Bezy z kremem z mango
Mufinki malinowo-rabarbarowe
poprzendi
Mufinki malinowo-rabarbarowe
Bezy z kremem z mango
następny
Bezy z kremem z mango

Dodaj komentarz