0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
1.5 szkl. mąka pszenna
2 szt. żółtko
60 g masło
0.5 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.5 łyżki kakao
1 łyżka śmietana 12%
Masa serowa
500 g ser półtłusty trzykrotnie zmielony
200 g śmietana 12%
25 g masło
1 i 1/4 szkl. cukier
2 szt. jajka
2 szt. białka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 opakowania budyń waniliowy
75 g orzeszki ziemne mielone
Dodatkowo
2 łyżki orzeszki ziemne
100 g czekolada gorzka

Sernik orzechowy

Nie lubicie orzeszków ziemnych? Nic straconego. Możecie dodać dowolne orzechy, np. włoskie

  • 120 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa serowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy to kolejny przepis z serii „wypieki z gazety”. Właśnie poprzez realizację wypieków pochodzących z gazet próbuję Wam udowodnić, że moje wypieki mogą wyglądać ładnie i być właśnie czymś co koleżanka, koleżance poleci do upieczenia. Wbrew pozorom ciasta  z tych gazet nie są tak proste jak się wydaje. Są o wiele bardziej złożone. Jednak mam nadzieję, że poprzez ten przepis skusicie się na wykonanie innych wypieków z strony www.ciastecznik.pl

To ciasto to nic innego jak tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzeszków ziemnych. Wydawało mi się, że smak orzeszków będzie dominujący jednak bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło. Lekka nuta orzechowa sprawia, że sernik nie jest mdły a ciekawy w smaku.

(Visited 766 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki oprócz kakao razem posiekaj na drobną kaszkę. Z całości zagnieć ciasto i podziel je na 2 części. Do 2 części dodaj kakao i ponownie wyrób. Zawiń ciasta w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

2
Zrobione

Masa serowa

Oddziel białka od żółtek. Przy użyciu mikser utrzyj żółtka razem z masłem i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodaj śmietanę, ekstrakt, ser (trzykrotnie zmielony) oraz budyń.
Orzechy zmiksuj (poszatkuj) na bardzo drobno, najlepiej w młynku do kawy by powstała konsystencja podobna do mąki. Dodaj orzechy do masy z żółtek.

3
Zrobione

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszaj.

4
Zrobione

Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Następnie blaszkę bądź tortownicę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę zetrzyj ciemne ciasto, rozprowadź je po całej powierzchni i lekko podociskaj. Podpiecz je przez 10-12 minut.
Po podpieczeniu na kruche ciasto wylej masę serową, a na samą górę zetrzyj jasne kruche ciasto.

5
Zrobione

Całość piecz w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno przypieczone z wierzchu możesz je przykryć folią aluminiową.

6
Zrobione

Na schłodzone ciasto wylej polewę czekoladową i obsyp je z wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przechowuj w lodówce po wystygnięciu.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Bajaderka
poprzendi
Bajaderka
Domowa granola orzechowa
następny
Domowa granola orzechowa
Bajaderka
poprzendi
Bajaderka
Domowa granola orzechowa
następny
Domowa granola orzechowa

Dodaj komentarz