0 0
Sernik z galaretką porzeczkową

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruchy spód
1 szt. jajka
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
2 łyżki kakao
Masa serowa
1 kg ser półtłusty 3-krotnie mielone
4 szt. jajka
125 g cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki budyń waniliowy
Galaretka
słoik 350 g dżem z czarnej porzeczki
3 łyżki żelatyna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik z galaretką porzeczkową

Połączenie niemal idealne, słodki ser i lekko cierpka galaretka. Dla wszystkich smakoszów sernika gorąco polecam!

  • 300 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Galaretka

Wskazówki

Udostępnij

Sernik, ah sernik. W końcu odważyłem się go upiec bo ostatnio się nim zatrułem i przez ponad rok nie dotykałem żadnego ciasta tego typu. Jednak ten jest nieco prostszy, bo jednomiskowy i niezbyt skomplikowany w przyrządzeniu.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne.
Margarynę wraz z mąką poszatkuj na drobną kaszkę przy użyciu noża. Dodaj cukier, oraz jajko i wszystko dokładnie zagnieć, aż składniki się połączą. Wstaw do zamrażarki tak na 1 godzinę. Osobiście się przyznam, że zostało mi sporo kruchego ciasta, ale połowę zamroziłem na następny raz. Jest to kruche ciasto typu 1,2,3 czyli 300, 200 oraz 100 g każdych składników.

2
Zrobione

Masa serowa

Przy użyciu miksera ser, oraz cukier miksuj na niskich obrotach. Dodawaj pojedynczo po 1 jajku, cały czas miksując na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz budyń w proszku.

3
Zrobione

Galaretka

Dżem porzeczkowy podgrzej (jednak nie doprowadzaj do wrzenia), ja akurat miałem domowej roboty dżem więc miał on więcej owoców niż ten z sklepu. Jeżeli również posiadasz dżem z owocami konieczne będzie jego przecedzenie przez sito. Do dżemu dodaj 400 ml wody oraz żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści i pozostaw do ostygnięcia.

4
Zrobione

Pieczenie

Formę o wymiarach 23x28 wyłóż papierem pieczenia bądź folią aluminiową, a na spodzie rozłóż kruche ciasto. Piecz je przez około 15 min w temperaturze 170 stopni. Następnie na lekko podpieczony spód wylej masę serową. Sernik w pierwszej kolejności piecz przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni a następnie 40-60 min w temperaturze 125 stopni. Kiedy ciasto wystygnie (po około 40 minutach) wylej na nie przestudzoną galaretkę. Całość włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Czekoladowo-kawowy tort ombre
następny
Czarno-biały sernik
poprzendi
Czekoladowo-kawowy tort ombre
następny
Czarno-biały sernik

Dodaj komentarz