0 0
Sernik z galaretką porzeczkową

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruchy spód
1 szt. jajka
300 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
2 łyżki kakao
Masa serowa
1 kg ser półtłusty 3-krotnie mielone
4 szt. jajka
125 g cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki budyń waniliowy
Galaretka
słoik 350 g dżem z czarnej porzeczki
3 łyżki żelatyna

Sernik z galaretką porzeczkową

Połączenie niemal idealne, słodki ser i lekko cierpka galaretka. Dla wszystkich smakoszów sernika gorąco polecam!

  • 300 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Galaretka

Wskazówki

Udostępnij

Sernik, ah sernik. W końcu odważyłem się go upiec bo ostatnio się nim zatrułem i przez ponad rok nie dotykałem żadnego ciasta tego typu. Jednak ten jest nieco prostszy, bo jednomiskowy i niezbyt skomplikowany w przyrządzeniu.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne.
Margarynę wraz z mąką poszatkuj na drobną kaszkę przy użyciu noża. Dodaj cukier, oraz jajko i wszystko dokładnie zagnieć, aż składniki się połączą. Wstaw do zamrażarki tak na 1 godzinę. Osobiście się przyznam, że zostało mi sporo kruchego ciasta, ale połowę zamroziłem na następny raz. Jest to kruche ciasto typu 1,2,3 czyli 300, 200 oraz 100 g każdych składników.

2
Zrobione

Masa serowa

Przy użyciu miksera ser, oraz cukier miksuj na niskich obrotach. Dodawaj pojedynczo po 1 jajku, cały czas miksując na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz budyń w proszku.

3
Zrobione

Galaretka

Dżem porzeczkowy podgrzej (jednak nie doprowadzaj do wrzenia), ja akurat miałem domowej roboty dżem więc miał on więcej owoców niż ten z sklepu. Jeżeli również posiadasz dżem z owocami konieczne będzie jego przecedzenie przez sito. Do dżemu dodaj 400 ml wody oraz żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści i pozostaw do ostygnięcia.

4
Zrobione

Pieczenie

Formę o wymiarach 23x28 wyłóż papierem pieczenia bądź folią aluminiową, a na spodzie rozłóż kruche ciasto. Piecz je przez około 15 min w temperaturze 170 stopni. Następnie na lekko podpieczony spód wylej masę serową. Sernik w pierwszej kolejności piecz przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni a następnie 40-60 min w temperaturze 125 stopni. Kiedy ciasto wystygnie (po około 40 minutach) wylej na nie przestudzoną galaretkę. Całość włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Czekoladowo-kawowy tort ombre
następny
Czarno-biały sernik
poprzendi
Czekoladowo-kawowy tort ombre
następny
Czarno-biały sernik

Dodaj komentarz