0 0
Sernik z grysikiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biszkoptowy spód
125 g masło
1/2 szkl. cukier
1 szkl. mąka tortowa
1/2 szkl. mąka ziemniaczana
2 szt. jajka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa serowa
200 g kasza manna
1 litr mleko
1 kg ser półtłusty
8 szt. jajka
1 opakowanie cukier wanilinowy
8 łyżek cukier
szcyzpta sól

Sernik z grysikiem

Jaka wersja sernika Wam najbardziej odpowiada? Spód kruchy, biszkoptowy a może w ogóle bez?

  • 120 minut
  • Średnie

Składniki

  • Biszkoptowy spód

  • Masa serowa

Wskazówki

Udostępnij

 

Sernik z grysikiem

Każdy pewnie z Was kojarzy z dzieciństwa kaszę manną, u mnie tak zwany grysik. Pamiętam, że moja babcia robiła mi ten deser rewelacyjnie, dodawała odrobinę prawdziwego masła, posypywała cukrem i cynamonem. Dla mnie to prawdziwa pychota! No ale wracając do ciasta, to nie jest ono zbyt komplikowane ale dosyć proste w wykonaniu.

Szczerze powiedziawszy nie miałem pojęcia, że aż tyle serników naprodukowałem w ostatnim czasie. To jest już 3 w okresie 2 tygodni! A inne przepisy leżą do zrobienia. Wracając do tego ciasta, no to nie jest szybkie i proste ale jest za to przepyszne,bo delikatne i puszyste. Osobiście preferuję sernik na spodzie biszkoptowym, sam bez podstawy to jak dom bez fundamentów. Życzę Wam smacznego i wytrwałości.

(Visited 959 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Nagrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni, oczywiście z termoobiegiem. Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. W misce miksera utrzyj jajka z cukrami. Dodawaj po łyżce mąki i nie przestawaj miksować.
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut aż będzie rumiane. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Masa serowa

Kaszę manną wymieszaj z szklanką mleka, a pozostałą część zagotuj w rondelku z dodatkiem łyzki masła. Dodaj kaszę manną i energicznie mieszaj i lekko gotuj aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo jasną i delikatną masę. Biały ser zblenduj z przygotowaną kaszką. Zrób to dokładnie aby nie było grudek. Do sera dodaj wcześniej przygotowane żółtka z cukrem i wymieszaj całość. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj je do sera i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy w której został przygotowany biszkopt i piecz całość przez 50-60 min. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok aby wystygło oraz by ser się związał i stwardniał.

3
Zrobione

Drobna rada, ja podczas pieczenia ciast, które wymagają długiego przebywania w piecu dodaję 2-3 kostki lodu, by w środku piekarnika panowała odrobina wilgoci a ciasto by nie było zbyt suche. Tak też zrobiłem podczas pieczenia sernika.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik kokosowy
poprzendi
Sernik kokosowy
następny
Tort bezowy – korzenny
Sernik kokosowy
poprzendi
Sernik kokosowy
następny
Tort bezowy – korzenny

Dodaj komentarz