Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Sernik z karmelem i preclami
0 0
Sernik z karmelem i preclami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Kruchy spód
120 g masło
275 g mąka pszenna
65 g cukier puder
1 małe (S) jajka
30 g mąka migdałowa
Masa serowa
1 kg twaróg tłusty
7 szt. żółtko
1,5 szkl. cukier
100 g masło
2 opakowania budyń waniliowy
1 szkl. mleko
Karmel
1,5 szkl. cukier
300 g śmietana 30%
Dodatkowo
30 sztuk mini precle

Sernik z karmelem i preclami

  • Medium

Ingredients

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Karmel

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Sernik z karmelem i preclami

Powiem Wam szczerze, że cieszę się z jesieni. Nie mam wyrzutów sumienia gdy odpalam piekarnik bo wiem, że na zewnątrz robi się co raz zimniej a ciepełko bijące z piekarnika tylko poprawi mi humor. Efektem nadchodzących już co raz szybciej jesiennych wieczorów jest jakże pyszny sernik z karmelem i preclami. To ciasto to taki trochę kompromis, bo nie do końca ma w sobie tą prawdziwą jesień (brak rozgrzewających przypraw). Jednak ma ten karmel, który na prawdę kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami.

Jeżeli chodzi o sam sernik to zdecydowanie mogę go polecić wszystkim fanom serników. Na prawdę sam byłem w szoku, że tak pyszny sernik mi wyszedł. Niby proste połączenie bo co tu odkrywczego, że karmel lubi sól. Mogę jednak śmiało wam powiedzieć, że jest to na prawdę udana kombinacja smakowa! Nie jest to ciasto zbyt skomplikowane. Nie miesza się masy serowej z ubitymi białkami więc i nie ma problemu z mocno opadającym ciastem. Dodatkowo mogę powiedzieć, że tym razem zdecydowałem się przetrzymać kruchy spód jeszcze dłużej w piekarniku (prawie do pełnego upieczenia) bo zależało mi na wyczuwalnej różnicy w strukturze spodu ciasta jak i delikatnej masy serowej.

Chciałem się z Wami podzielić również dobrą radą na przyszłość. Jeżeli robicie ciasto i zostaje Wam kruchy spód to warto go zamrozić. Mi niemalże zawsze zostaje trochę ciasta kruchego. I co z takim ciastem zrobić? Polecam Wam zetrzeć ja na tarce z grubymi oczkami i wykorzystać między innymi jako spód do Waszego sernika. Jednak nie zostawiam Was z niczym i podrzucam przepis na kruchy spód, który idealnie będzie pasować do naszego sernika z karmelem i słonymi preclami.

(Visited 418 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

W misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto.
Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 33x27 wyłóż papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i rozprowadź w blaszce. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez 20 minut.

2
Done

Masa serowa

Ser zmiel trzykrotnie (jeżeli jest kupiony w kostce). Jeżeli kupiliście ser w wiaderku (ważne by było 100% twarogu) to wystarczy zblendować by nadać mu kremowej konsystencji.
W misie miksera zmiksuj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 dużej porcji twarogu. Masło rozpuść i połącz z mlekiem. Do masy wlej mleko i masło (ciągle miksując na niskich obrotach). Na sam koniec dodaj budynie w proszku i zmiksuj tylko do połączenia składników.

3
Done

Masę serową wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 50 minut na termoobiegu (aż wierzch będzie mocno zrumieniony). Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

4
Done

Karmel

Na suchą patelnię wysyp 1/2 szklanki cukru i podgrzej aż zacznie się cukier lekko rozpuszczać. Zasyp lekko rozpuszczony cukier kolejną porcją cukru i ponownie poczekaj aż się lekko rozpuści i ponownie zasyp cukrem.
Gdy cukier nabierze już bursztynowego koloru zalej go śmietaną i energicznie wymieszaj. Przez chwilę jeszcze gotuj by się rozpuściły bryłki cukru (około 4 minut).
Gotowy karmel posól i odstaw na bok do przestudzenia.

5
Done

Na schłodzony sernik wylej karmel (lekko ciepły) i rozprowadź go na wierzchu ciasta. Poukładaj z wierzchu precelki. Najlepiej podawać dobrze schłodzony.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Cynamonowe buleczki
previous
Bułeczki cynamonowe
next
Paris Brest
Cynamonowe buleczki
previous
Bułeczki cynamonowe
next
Paris Brest

Add Your Comment