0 0
Sernik z rosą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
200 g masło
1 szt. żółtko
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 szkl. mąka pszenna
3 łyżki śmietana 18%
2 łyżki cukier
Masa serowa
6 szt. żółtko
1 szkl. cukier
1,5 szkl. mleko
1,2 kg ser półtłusty potrójnie zmielony
2 opakowania budyń waniliowy
125 ml olej
Beza
1 szkl. cukier drobny
2 łyżki mąka ziemniaczana
6 szt. białka

Sernik z rosą

Jaki jest Wasz ulubiony sernik?

  • 105 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa serowa

  • Beza

Wskazówki

Udostępnij

Święta, święta i po świętach. Ja jednak nie zdążyłem dodać wszystkich przepisów na bloga. Po prostu zabrakło czasu. mam nadzieję, że ten sernik jednak przyda wam się nie tylko w okresie świątecznym ale w każdy inny dzień będzie równie dobry. Dlaczego nazywa się z rosą? Ponieważ w momencie studzenia bezy, pojawiają się złote kropelki z cukru.

(Visited 560 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę o wymiarach 37x24 cm.

2
Zrobione

Masa serowa

Żółtka utrzyj na jasną i puszystą masę razem z cukrem. Dodaj do żółtek ser potrójnie zmielony, mleko i wszystko dokładnie wymieszaj, lecz delikatnie. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz olej. Ponownie wszystko wymieszaj i wylej na ciasto.

3
Zrobione

Pieczenie

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 50 minut.

4
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Dodawaj po 1 łyżce cukru tak co najmniej po 1 minucie aby dobrze się rozprowadził. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuj delikatnie przez chwilę aby mąka się połączyła z pianą.

5
Zrobione

Na koniec wyłóż bezę na sernik i wstaw do piekarnika ponownie na 20 minut.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Strucla makowa
następny
Chleb raz, dwa …
poprzendi
Strucla makowa
następny
Chleb raz, dwa …

Dodaj komentarz