0 0
Śliwki pod kruszonką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Nadzienie
1 kg śliwki
5 łyżek cukier brązowy
2 łyżki cynamon
1/4 łyżeczki imbir
1/4 lyżeczki gałka muszkatałowa
Kruszonka
100 g masło
200 g mąka pszenna
100 g cukier
Dodatkowo
6 gałek lody śmietankowe

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Śliwki pod kruszonką

Śliwki są z dodatkiem cynamonu, jednak możecie pominąć tą przyprawę jeżeli jej nie lubicie. Imbir również cudownie wydobędzie ich smak.

  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • Nadzienie

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką to przepis z serii nie marnujemy jedzenia w lodówce. Ja sam miałem prawie kilogram śliwek, które spadły z drzewa i już były niesamowicie soczyste. Znalazłem też końcówkę masła, a takie składniki jak mąka i cukier to u mnie w domu standard.

Śliwki pod kruszonką to też wspomnienie mojej ostatniej wizyty w Poznaniu gdzie taką pyszność zaproponowała mi Halinka, więc to też deser z wspomnieniami. Wspomnienia których teraz pełna bo właśnie teraz trwają powtórki Bake Off w TVP2. Mam nadzieję, że smak tego deseru będzie również dla Was czymś ważnym, lub po prostu wspomnieniem lata. Śliwki są tak cudownym produktem, że można również je zamrozić na “cieżkie czasy”. Przygotowanie deseru nie jest trudne, a podany na ciepło smakuje cudownie.

(Visited 807 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Umyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w ćwiartki. Śliwki zasyp brązowym cukrem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Odstaw na bok na 10 minut by śliwki puściły soki pod wpływem cukru.

2
Zrobione

Kruszonka

Masło, cukier oraz mąkę zagnieć razem. Możesz to zrobić przy pomocy widelca, bądź miksera. Zrób to dokładnie aby masa miała jednolitą konsystencję.

3
Zrobione

Foremki ceramiczne napełnij do 2/3 wysokości śliwkami i zasyp z wierzchu wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut aż kruszonka z wierzchu nabierze złotego koloru.

4
Zrobione

Ciepły deser podawaj z gałką ulubionych lodów.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Tarta z kremem kokosowym i jagodami
Torcik kokosowo-morelowy
następny
Kokosowo-morelowy torcik
poprzendi
Tarta z kremem kokosowym i jagodami
Torcik kokosowo-morelowy
następny
Kokosowo-morelowy torcik

Dodaj komentarz