0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3 kg śliwki
4 szkl. cukier
10 szt. goździki
3 litry zimna woda
5 szt. cynamon

Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami

Zamiast przypraw korzennych możecie po prostu użyć cukru, wtedy śliwki będą bazą do ciasta.

  • 60 minut
  • Porcji 5
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ten przepis będzie dla mnie ważny, ponieważ to moja pierwsze sesja zdjęciowa w nowym domu i moje pierwsze zbiory z drzewa śliwkowego. Śliwki były przepyszne! Drzewa trochę chorują ale od paru ładnych lat nikt nimi się nie zajmował, więc ja je teraz dopieszczę 🙂 Śliwki będą idealne w zalewie jako dodatek do ciasta jesiennego z lekko korzennymi owocami bądź też świetnie się całość sprawi jako baza do kompotu. Mam nadzieję, że wam będzie równie smakować jak i mi!

(Visited 238 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy, że podgrzejesz wodę z cukrem w dużym garnku. Od czasu do czasu przemieszaj całość by równomiernie rozprowadzić słodycz. Staraj się nie doprowadzić do wrzenia syropu.

2
Zrobione

Następnie gdy syrop będzie już gotów, to w słoikach poukładaj połówki śliwek z laską cynamonu oraz 4-5 szt suszonych goździków. Wszystko zależy od tego jak bardzo lubicie korzenny smak, ja akurat uwielbiam więc dodałem więcej cynamonu i goździków. Śliwki zalej syropem tak aby były przykryte zalewą. Wytrzyj brzegi słoika mokrą szmatką jeżeli syrop rozlał ci się na boki. Zakręć słoiki i wstaw do garnka z woda i gotuj zaprawione słoiki przez 15-20 min. Pokrywki powinny się dobrze zassać, aby śliwki się nie zepsuły.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Lody jogurtowe z makiem
następny
Resztki lata
poprzendi
Lody jogurtowe z makiem
następny
Resztki lata

Dodaj komentarz