Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Stollen
0 0
Stollen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto
600 g mąka pszenna
300 g masło
250 g rodzynki
4 szt. żółtka
100g skórka pomarańczowa
50g drożdże świeże
1 szkl. mleko
2 łyżeczki cynamon
2 szt. goździki
1/2 gwiazdki anyż
1/4 łyżeczki imbir
70 g rum
Dodatkowo
200 g marcepan
500 g cukier puder
200 g masło

Stollen

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Stollen

Stollen to tradycyjne niemieckie świąteczne ciasto, które swoim kształtem ma przypominać opatulonego Jezusa. To ciasto kupicie też w sieciówce dokładnie pod tą samą nazwą Stollen. Dostępny jest zarówno w Lidlu jak i ALDI. Czym różni się mój stollen od pozostałych? Przede wszystkim tym, że nie ma w sobie tłuszczy utwardzonych lecz prawdziwe masełko i to nie w małej ilości. Dodatkowo zawiera przyprawy korzenne co nadaje mu niesamowity świąteczny smak. No i przede wszystkim jest przygotowany domową metodą i wiem co się znajduje w środku.

Stollen trochę w smaku przypomina ciasto drożdżowe lecz jest nieco bardziej zbity i o wiele słodszy niż tradycyjny wypiek drożdżowy. Co do sposobu przygotowania znalazłem w internecie kilka przepisów i niemalże wszystkie są bardzo podobne. Różnica najczęściej powstaje podczas dodawania marcepanu. Na części stron znajdziecie wersję z marcepanem potartym na tarce i dodanym do ciasta drożdżowego. Mi zdecydowanie lepiej pasuje ta wersja z marcepanem zwiniętym w rulon.

Ciasto na prawdę jest bardzo smaczne w smaku a sama sesja zdjęciowa była dla mnie bardzo przyjemna. To ciasto jest elementem mojej składanki z wykorzystaniem naczyń AMBITION. Na wcześniejszych przepisach można było zobaczyć szklanki oraz talerz z nowej kolekcji https://ambition.pl tutaj jest trochę inaczej. Na tym zdjęciu wykorzystałem piękny talerzyk deserowy, który znalazłem na stronie http://dajar.pl i najlepsze w tym wszystkim jest to, że kosztował chyba 6 zł. Mają tam tyle pięknych rzeczy, że już nie mogę się doczekać Black Friday! By nie przedłużać zapraszam was po przepis.

(Visited 233 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj 70 ml mleka oraz 1 łyżeczkę mąki i odstaw na bok do wyrośnięcia (około 10 minut).
Połowę mąki połącz z zaczynem oraz pozostałą częścią mleka i odstaw na bok do wyrośnięcia (30 minut).

2
Done

Bakalie wymieszaj z rumem i odstaw na bok (najlepiej by było gdyby były odstawione na całą noc).
W osobnej misce wymieszaj roztopione masło z bakaliami oraz pozostałą częścią mąki (300 g). Dodaj przyprawy roztarte w moździerzu.

3
Done

Oba ciasta połącz razem i odstaw na bok do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4
Done

Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj każdą część na prostokąt.
Z marcepanu uformuj wałek i połóż na płacie ciasta drożdżowego. Zwiń ciasto drożdżowe razem z marcepanem tak by fałda ciasta była na górze. Dociśnij fałd by powstała charakterystyczna zakładka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piecz przez około 40 minut (do mocnego zarumienienia ciasta).

5
Done

Wyciągnij 2 bochenki ciasta z piekarnika i posmaruj je roztopionym masłem. Obsyp cukrem pudrem i ponów czynność. Masło i cukier puder. Powinno powstać około 3-4 warstw. Zawiń ciasto w papier do pieczenia i odstaw na całą noc.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Korzenne śledzie z żurawiną
Sernik z biszkoptem
next
Sernik z biszkoptem i makiem
previous
Korzenne śledzie z żurawiną
Sernik z biszkoptem
next
Sernik z biszkoptem i makiem

Add Your Comment