Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Strudel jabłkowy
0 0
Strudel jabłkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 opakowanie ciasto francuskie
3 szt. jabłka szara reneta
200 g sok jabłkowy mętny
5 g pektyna
1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
1/2 szkl. cukier brązowy
1/4 łyżeczki imbir
2 łyżeczki cynamon
1/2 łyzeczki kardamon
4 ziarenka ziele angielskie
1 łyżka kakao
100 g orzechy włoskie
50 g rodzynki
Dodatkowo
1 szt. jajako

Strudel jabłkowy

  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Strudel jabłkowy

Z reguły nie korzystam z kgotowych ciast, jednak widząc pierwszy raz ciasto francuskie z masłem a nie tłuszczem utwardzonym to doszedłem do wniosku że muszę zrobić strudel jabłkowy. Nie wiem czy wy też przeżywacie takei wewnętrzne dylematy jak macie skorzystać z gotowego ciasta. Jeżeli dla Was nie jest to problem to możecie kupić dowolne francuskie ciasto. Ja zdecydowałem się kupić takie, któe posiada masło i nie ma żadnego E czy innego utwardzaczo-utrwalacza. Gdzie kupiłem takie ciasto? Dostałem je w Auchan i do tego za w miarę przystępną ceną – za 1 plaster (okrągłego) ciasta zapłaciłem 4,50 zł.

Wskazówki odnośnie pieczenia – ciasto frnacuskie powinno być dobrze schłodzone i pieczone w wysokiej temperaturze (około 220 – 230 stopni). Warto jest je obsypać np. kakao bądź cukrem pudrem by ono się upiekło i stało się chrupkie a nie zakalcowate.

I myślicie zapewne skoro strudel z gotowego ciasta, to co to za przepis? Otóż! w tym przepisie znajdziecie recepturę na najlepszy farsz do jabłecznika, rolady (strudla?) pod słońcem! Kilka prostych triczków i będzie pychotka na talerzu! Zaczynajmy pieczenie kochani.

(Visited 502 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Farsz

Dwa jabłka obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj razem z sokiem, przyprawami oraz cukrem (około 10 minut). Dodaj pektynę i gotuj przez około 8 minut. Gdy jabłka się już rozpadną lekko dodaj ostatnie jabłko pokrojone w kostkę. Wymieszaj całość. Wyjmij ziele angielskie i dodaj rodzynki, Calość dokładnie wymieszaj.

2
Done

W malakserze zmiksuj kakao z orzechami włoskimi na mączkę. Obsyp ciasto francuskie orzechami. Na wierzchu ciasta rozprowadź masę jabłkową i zwiń w rulon. W roladzie zrób dziurki by miała którędy ujść para. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz przez 30 minut.

3
Done

Roladę wystudzoną obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Rolada z bialym makiem
previous
Rolada z białym makiem
next
Jabłecznik z połówek jabłek
Rolada z bialym makiem
previous
Rolada z białym makiem
next
Jabłecznik z połówek jabłek

Add Your Comment