0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 łyżki masło
4 łyżki cukier drobny
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąka pszenna
250 ml mleko 1 szklanka
4 szt jajka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Suflet

Uprasza się gotujących o ciszę. W roli głównej suflet.

  • 35 minut
  • Porcji 4
  • Trudne

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czy to jest deser? No nie całkiem do końca. Jednak jeżeli macie teściową, która lubi rządzić w Waszej kuchni, no to tym przepisem możecie jej pokazać kto tu potrafi gotować :). Suflet jest jajecznym daniem, jednak ten przepis nie sprawia zbyt wielkiego problemu. Warto spróbować!

(Visited 49 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do wykonania sufletu będą Ci potrzebne 4 małe foremki. Nasmaruj je dokładnie odrobiną masła, a następnie obsyp cukrem.
Masło rozpuść w rondelku, najlepiej w miarę niskiej temperaturze, aby się nie przypaliło. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i cały czas mieszaj, tak aby powstała jasna zasmażka. Następnie dodaj stopniowo zimne mleko. Energicznie mieszaj by masa się nie przypaliła. Podgrzewaj całość, aż do momentu kiedy całość zgęstnieje. Dodaj na koniec ekstrakt waniliowy. Całość zdejmij z palnika.

2
Zrobione

Oddziel żółtka od białek. Do samych żółtek dodaj wcześniej przygotowaną masę (może być ciepła). Odstaw na bok. Następnie białka ubij na sztywną pianę (ja zawsze to robię z szczyptą soli). Teraz czas na delikatne połączenie wszystkich składników. Do masy z żółtek dodaj 1/3 ubitych białek i wymieszaj. Po połączeniu się składników dodaj resztę białek. Powstałą masę przełóż do foremek, wypełnij je tak mniej więcej do 2/3 wysokości foremek. Następnie ręcznikiem przetrzyj krawędź foremek, aby nie pozostało tam ciasto.

3
Zrobione

Foremki ostukaj dokładnie aby pozbyć się nadmiarów powietrza.
Włóż je do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut temperaturze 180- 200 stopni.
Kiedy będą gotowe? Kiedy wierzch się nieco zarumieni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Ciasto rabarbarowe z limonką i truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
następny
Sernik na zimno z truskawkami
poprzendi
Ciasto rabarbarowe z limonką i truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
następny
Sernik na zimno z truskawkami

Dodaj komentarz