0 0
Świąteczny tort piernikowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
5 szt. jajka
140 g mąka pszenna
80 g cukier
2 łyżki mak
2 łyżki masło
Krem
90 g pierniki około 8 sztuk
400 g śmietana 36%
250 g mascarpone
Dodatkowo
1/4 szklanki Amaretto
około 24 sztuk biszkopciki
100 g biała czekolada
20 g olej
30 g wiórki kokosowe

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Świąteczny tort piernikowy

Jeżeli myślicie, że tort będzie zbyt słodki to biszkopty zanurzcie w gorzkiej czekoladzie.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Świąteczny tort piernikowy

W okresie zimowo-świątecznym nie robię zbyt wiele tortów bo nikt z rodziny i z znajomych nie obchodzi urodzin w tym czasie. Jednak postanowiłem Wam podrzucić jeden przepis na tego typu tort, bo przecież moi znajomi to nie jedyni ludzie na świecie, a Wam może się przydać przepis inny niż makowiec, czy sernik w okresie świątecznym.

Zdecydowałem się na bardzo prosty w wykonaniu tort, który składa się tylko z biszkoptu, kremu piernikowego i dekoracji zrobionej z biszkoptów zanurzonych w białej czekoladzie. Nic skomplikowanego, bo kto ma czas w tak napiętym okresie zajmować się przygotowaniem tortu.

Przepis na biszkopt pochodzi z mojej książki Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery. 

Jeżeli jeszcze jej nie macie to warto dodać ją do swojej listy życzeń, jako prezent pod choinkę. Znajdziecie ją w salonach sklepi EMPIK lub w księgarniach internetowych. Teraz jest dostępna w cenie nawet 22 zł! Jeżeli chcecie otrzymać książkę z autografem, to też nic straconego. Skontaktujcie się ze mną a zobaczę co da się zrobić 🙂

Zatem zaczynajmy pieczenie!

(Visited 254 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Rant o średnicy 18 cm połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nagrzej całość do 170 stopni.
Możesz użyć zwykłej tortownicy i wtedy nie ma konieczności jej nagrzewać.
Jajka zmiksuj razem z cukrem przez około 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta. W międzyczasie w mikrofalówce rozpuść masło. Dodaj do lekko schłodzonego masła łyżkę ubitych jajek.
Do ubitych jajek dodaj mąkę, mak i wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Ciasto wylej do formy i piecz przez około 30 minut.

2
Zrobione

Krem

Śmietanę podgrzej razem z pierniczkami. Zblenduj całość i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gdy krem będzie dobrze schłodzony ubij śmietanę mikserem i dodaj mascarpone. Wszystko miksuj do momentu połączenia składników.

3
Zrobione

Biszkopt odstaw w chłodne miejsce by całkowicie ostygł. Przekrój go na 3 części i przełóż kremem. Każdy blat możesz nasączyć likierem amaretto bądź herbatą. Odrobiną kremu obłóż tort w koło.
Czekoladę rozpuść w mikrofali bądź w gorącej kąpieli i wymieszaj razem z olejem. W czekoladzie zanurz biszkopty i obsyp kokosem, i obłóż tort w koło biszkopcikami. Z wierzchu również obsyp tort kokosem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Makówki
poprzendi
Makówki
Makowiec na biszkopcie
następny
Makowiec na biszkopcie
Makówki
poprzendi
Makówki
Makowiec na biszkopcie
następny
Makowiec na biszkopcie

Dodaj komentarz