0 0
Tarta bananowa z bezą włoską

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
100 g masło
140 g mąka pszenna
60 g mąka migdałowa
3 szt. żółtko ugotowane
70 g cukier puder
Chrupka
50 g płatki kukurydziane
40 g czekolada gorzka
20 g olej
Nadzienie
6 szt. banan
1/4 szkl. cukier
1/4 szkl. rum
Beza włoska
2 szt. białka
120 g cukier
1/3 szkl. zimna woda

Tarta bananowa z bezą włoską

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Chrupka

  • Nadzienie

  • Beza włoska

Wskazówki

Udostępnij

Tarta bananowa z bezą włoską

Zostalo mi trochę ciasta kruchego z gotowanych jajek więc zdecydowalem się na przygotowanie pysznego deseru z chrupką czekoladową, bananami karmelizowanymi z rumem i odrobiną kawy, a na wierzchu wszystko udekorowane opalaną bezą włoską.

Ciasto może wydawać się słodkie, lecz mogę wam zagwarantować że takie nie jest. Na pewno jest mniej słodkie niż beza z kremem.

 

(Visited 584 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna).

2
Zrobione

Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Foremki o średnicy 8 cm wyłóż przygotowanym kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz do momentu uzyskania złotego koloru.

3
Zrobione

Chrupka

Czekoladę rozpuść i połącz z olejem. Płatki kukurydziane zmiksuj na drobniejszą kaszkę, lecz nie może to być pył. Wymieszaj płatki razem z czekoladą.
Dno foremek wysmaruj czekoladową chrupką.

4
Zrobione

Nadzienie

Na patelni skarmelizuj cukier i wrzuć na nią pokrojone w plastry banany. Smaż przez chwilę aż banany zmiękną i zrobi się lekka papa. Możesz dorzucić odrobinę kawy dla przełamania smaku.
Foremki wysmarowane chrupką czekoladową wyłóż nadzieniem bananowym.

5
Zrobione

Beza włoska

Wodę z cukrem zagotuj do temperatury 113 stopni. W między czasie białka ubij na sztywno. Cały czas miksując białka, wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Miksuj przez około 5-10 minut aż misa będzie chłodna.

6
Zrobione

Składanie

Na wierzch tartaletek wyłóż bezę i opal opalarką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Ciasto gora lodowa
poprzendi
Ciasto góra lodowa
Chleb z zurawina i orzechami
następny
Chleb z żurawiną i orzechami
Ciasto gora lodowa
poprzendi
Ciasto góra lodowa
Chleb z zurawina i orzechami
następny
Chleb z żurawiną i orzechami

Dodaj komentarz