0 0
Tarta bananowa z bezą włoską

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
100 g masło
140 g mąka pszenna
60 g mąka migdałowa
3 szt. żółtko ugotowane
70 g cukier puder
Chrupka
50 g płatki kukurydziane
40 g czekolada gorzka
20 g olej
Nadzienie
6 szt. banan
1/4 szkl. cukier
1/4 szkl. rum
Beza włoska
2 szt. białka
120 g cukier
1/3 szkl. zimna woda

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta bananowa z bezą włoską

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Chrupka

  • Nadzienie

  • Beza włoska

Wskazówki

Udostępnij

Tarta bananowa z bezą włoską

Zostalo mi trochę ciasta kruchego z gotowanych jajek więc zdecydowalem się na przygotowanie pysznego deseru z chrupką czekoladową, bananami karmelizowanymi z rumem i odrobiną kawy, a na wierzchu wszystko udekorowane opalaną bezą włoską.

Ciasto może wydawać się słodkie, lecz mogę wam zagwarantować że takie nie jest. Na pewno jest mniej słodkie niż beza z kremem.

 

(Visited 555 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna).

2
Zrobione

Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Foremki o średnicy 8 cm wyłóż przygotowanym kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz do momentu uzyskania złotego koloru.

3
Zrobione

Chrupka

Czekoladę rozpuść i połącz z olejem. Płatki kukurydziane zmiksuj na drobniejszą kaszkę, lecz nie może to być pył. Wymieszaj płatki razem z czekoladą.
Dno foremek wysmaruj czekoladową chrupką.

4
Zrobione

Nadzienie

Na patelni skarmelizuj cukier i wrzuć na nią pokrojone w plastry banany. Smaż przez chwilę aż banany zmiękną i zrobi się lekka papa. Możesz dorzucić odrobinę kawy dla przełamania smaku.
Foremki wysmarowane chrupką czekoladową wyłóż nadzieniem bananowym.

5
Zrobione

Beza włoska

Wodę z cukrem zagotuj do temperatury 113 stopni. W między czasie białka ubij na sztywno. Cały czas miksując białka, wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Miksuj przez około 5-10 minut aż misa będzie chłodna.

6
Zrobione

Składanie

Na wierzch tartaletek wyłóż bezę i opal opalarką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Ciasto gora lodowa
poprzendi
Ciasto góra lodowa
Chleb z zurawina i orzechami
następny
Chleb z żurawiną i orzechami
Ciasto gora lodowa
poprzendi
Ciasto góra lodowa
Chleb z zurawina i orzechami
następny
Chleb z żurawiną i orzechami

Dodaj komentarz