0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
3 łyżki skórka z cytryny
150 g mąka pszenna
75 g masło
40 g cukier
1 szt jajka
Krem
1 paczka budyń waniliowy oraz składniki do jego pryzgotowania
200 g masło
3 łyżki lemon curd
100 g cukier
Dodatkowo
100 g mini bezy

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta cytrynowa z bezami

Coś słodkiego i cytrynowego, no i na dodatek chrupie.

  • 150 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się szczerze, że nieco oszukany przepis, ponieważ bezy są kupione a nie robione domową metodą. Wynikło to jednak z tego faktu, że goście za drzwiami a ja musiałem na szybko coś wykombinować. Łatwy i szybki w wykonaniu deser.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Margaryna do kruchego ciasta powinna być mocno schłodzona.
Rozsyp na stolnicy mąkę, dodaj pokrojoną w kostkę margarynę. Całość posiekaj przy użyciu noża na drobną „kaszkę”. Dodaj cukier, jajko i całość wyrób przy użyciu rąk. Gdy konsystencja będzie już w miarę jednolita dodaj skórkę z cytryny (żółtą część) i dalej wyrabiaj całość.
Kruchym ciastem wyłóż formę o średnicy 28 cm. Dobrze jest wcześniej wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą, aby ciasto łatwiej wychodziło. Przy użyciu widelca ponakłuwaj w paru miejscach kruche ciasto by podczas pieczenia nie porobiły się bąble. Włóż całość do zamrażarki tak na 2-3 godziny. Następnie ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 min (aż się lekko zrumieni). Pozostaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Krem

Przygotuj wcześniej budyń według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie masło rozetrzyj z cukrem na puszystą i jednolitą masę. Dodawaj stopniowo budyń oraz lemon curd, cały czas miksując.

3
Zrobione

Przygotowanie

Przygotowany krem nałóż na zimne kruche ciasto i udekoruj małymi bezami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Baton musli
następny
Chleb pełen ziaren
poprzendi
Baton musli
następny
Chleb pełen ziaren

Dodaj komentarz