Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Tarta z figami
1 1

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Kruche ciasto
200 g masło
100 g cukier puder
1 szt. żółtko
50 g mąka migdałowa
400 g mąka krupczatka
3 łyżki zimna woda
Krem
100 g mascarpone
100 g ricotta
100 g śmietana 36%
1 szt. jajka
2 łyżki miód
Dodatkowo
6 szt. figi
2 łyżki cukier

Nutritional information

585
Calories
131 mg
Cholesterol
33.3 g
Total Fat
187 mg
Sodium
62.7 g
Carbohydrates
11.3 g
Protein
26 mcg
Vitamin D
129 mg
Calcium
3 mg
Iron
252 mg
Potassium

Tarta z figami

Korzystając z grubszych owoców pamiętaj, żę warto je wcześniej podsmażyć.

  • 105 minut
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Kruche ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Tarta z figami

Tarta z figami jest pieczona w całości. Bardzo mi zależało, żeby krem który znajduje się pod figami również był zapieczony. Wszystko wprawdzie wymaga częstego wkładania do piekarnika ale sądzę, że warto się chwilkę pomęczyć bo na prawdę smak jest fenomenalny! Zapach jak się pojawił po upieczeniu samego spodu, był równie cudowny co smak ciasta. Zdecydowanie ciasta kruche to jest coś co uwielbiam robić.

Figi na wierzchu mogą być zastąpione innymi owocami np. śliwkami, które również cudownie się sprawdzą z kruchym ciastem.

(Visited 343 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Wszystkie składniki razem poszatkuj i zagnieć szybko ciasto. Najlepiej zrób to przy pomocy robota kuchennego. Wyłóż formę o wymiarach 33x11 cm ciastem i wstaw do lodówki na 30 minut.

2
Done

Krem

Wszystkie składniki zmiksuj razem. Odstaw na bok.

3
Done

Ciasto piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie odstaw na bok do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wlej masę serową, a boki ciasta obłóż folią aluminiową by się nie przepiekły. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 170 stopni. Wyciągnij ciasto z piekarnika, udekoruj z wierzchu plastrami fig, posyp cukrem i wstaw ponownie do piekarnika na maksymalnie 20 minut.
Po upieczeniu dobrze ostudź.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Cake pops
previous
Cake pops
Sernik karmelowy
next
Sernik karmelowy
Cake pops
previous
Cake pops
Sernik karmelowy
next
Sernik karmelowy

Add Your Comment