0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
150 g mąka krupczatka
150 g mąka pszenna
200 g masło
100 g cukier
Krem
100 g masło
1 szt. mango
250 g mascarpone
1/4 szkl. cukier puder
Mus
1 szt. mango
2 łyżeczki żelatyna
2 łyżeczki sok z cytryny

Tarta z kremem i musem z mango

Jeżeli nie lubicie mango, możecie użyć np. truskawek, powinny się również idealnie sprawdzić.

  • 80 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Krem

  • Mus

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z kremem i musem z mango

Tarta z kremem i musem z mango to lekka i orzeźwiająca wersja ciasta, idealnego na letnie upały. Krem nie jest zapiekany w związku z czym, jest przyjemna właśnie w tak ciepłe dni. Nic skomplikowanego w wykonaniu ciasta nie ma, bo jest to tradycyjne kruche ciasto, które wykorzystuję w większości swoich przepisów. Stosuję sprawdzoną metodę 3:2:1 czyli 3 porcje mąki, 2 porcje tłuszczu i 1 porcja cukru. Jak mam ochotę zaszaleć 😛 to dodaję jeszcze 1 żółtko lub łyżkę śmietany kwaśnej.

(Visited 16 812 times, 5 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki do ciasta kruchego powinny być zimne.
Wymieszaj oba rodzaje mąki w misce, dodaj masło pokrojone w kostkę, oraz cukier. Wszystko dokładnie poszatkuj na drobną kaszkę, bądź użyj do tego celu miksera. Zagnieć szybko ciasto w kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

2
Zrobione

Krem

W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone i wszystko ponownie dokładnie zmiksuj. Na koniec zblenduj mango i dodaj je do masy, lecz tym razem nie mieszaj całości mikserem lecz ręcznie trzepaczką. Im dłużej będziesz mieszać, tym większe prawdopodobieństwo, że krem się zważy. Ważne jest by mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

3
Zrobione

Mus

Zblenduj razem mango obrane ze skóry oraz sok z cytryny. W miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami wody. Odstaw na bok. Po 5 minutach podgrzej żelatynę i dodaj ją w postaci płynnej do musu. Wszystko razem połącz.

4
Zrobione

Ciasto rozwałkuj na blacie i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez maksymalnie 20 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne, wyłóż na wierzch krem z mango, wygładź, a na samą górę daj mus z mango.
Ciasto możesz udekorować morelami i listkami mięty, oraz limonkami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Bezy z kremem z mango
poprzendi
Bezy z kremem z mango
Tort kokosowo-truskawkowy
następny
Tort kokosowo-truskawkowy
Bezy z kremem z mango
poprzendi
Bezy z kremem z mango
Tort kokosowo-truskawkowy
następny
Tort kokosowo-truskawkowy

Dodaj komentarz