0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
150 g masło
300 g mąka pszenna
1 szt. jajka
80 g cukier puder
40 g mąka migdałowa
Krem porzeczkowy
3 szt. żółtko
40 g cukier
1/4 szkl. mąka kukurydziana
1 szkl. mleko
200 g czarna porzeczka
Krem cytrynowy
3 szt. żółtko
40 g cukier
1 szt. mleko
1/4 szkl. mąka kukurydziana
z 1 szt. skórka z cytryny
z 1 szt. sok z cytryny
100 g masło
Dodatkowo
200 g maliny

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta z malinami i kremem cytrynowym

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Krem porzeczkowy

  • Krem cytrynowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z malinami i kremem cytrynowym

Ekskluzywnie wygląda? A może zbyt skomplikowana? Wyobraźcie sobie, że nic bardziej mylnego. Przepis jest stosunkowo prosty w wykonaniu i nie wymaga super umiejętności cukierniczych. Ja zachęcam Was przede wszystkim do wykorzystania poszczególnych elementów w własnych kompozycjach smakowych. Nie musicie zrobić kruchego ciasta z kremem z czarnej porzeczki, może to być mus malinowy, lub z ajerkoniakiem.

Jak sprawić by to było takie równe i dokładne?

Potrzebne będą ranty perforowane, czyli ranty do wypieku ciastek z dziurkami. Dzięki tych dziurkom ciasto oddycha podczas pieczenia i nie ściąga się do środka i jest równomiernie upieczone.

(Visited 252 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie suche składniki na kruche ciasto oraz masło poszatkuj razem na drobną kaszkę. Jeżeli posiadasz robot kuchenny utrzyj je na proch. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto do momentu aż się połączy w całość.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wykrój z niego paski i okręgi o średnicy rantu. Wyłóż rant perforowany ciastem jak i również dno.
Z pozostałej części ciasta wykrój okręgi o średnicy takiej jak tarta, oraz okręgi z otworem w środku.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 23 minuty (aż ciasto będzie ciemnozłote).

2
Zrobione

Krem porzeczkowy

Zagotuj czarną porzeczkę z 1/4 szklanki wody. Zblenduj owoce i przetrzyj przez sito.
Żółtka zmiksuj z cukrem oraz mąką kukurydzianą. Ciągle miksuj żółtka i wlej gorące mleko (cienkim strumieniem). Przełóż masę do garnuszka i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj do masy przetarty mus z czarnej porzeczki.

3
Zrobione

Krem cytrynowy

Żółtka zmiksuj z cukrem oraz mąką kukurydzianą. Ciągle miksuj żółtka i wlej gorące mleko (cienkim strumieniem). Przełóż masę do garnuszka i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj do masy skórkę cytrynową oraz sok z cytrynowy. Całość wymieszaj energicznie. Do schłodzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość.

4
Zrobione

Składanie

Tartę wypełnij kremem z czarnej porzeczki. Na wierzch połóż ciastko i ułóż naprzemiennie maliny z wyszprycowanym kremem cytrynowym. Na wierzch połóż kruche ciasto z otworem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Jabłecznik na półkruchym spodzie
Makaroniki z marakują
następny
Makaroniki z marakują
poprzendi
Jabłecznik na półkruchym spodzie
Makaroniki z marakują
następny
Makaroniki z marakują

Dodaj komentarz