0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
150 g masło
300 g mąka pszenna
1 szt. jajka
80 g cukier puder
40 g mąka migdałowa
Krem porzeczkowy
3 szt. żółtko
40 g cukier
1/4 szkl. mąka kukurydziana
1 szkl. mleko
200 g czarna porzeczka
Krem cytrynowy
3 szt. żółtko
40 g cukier
1 szt. mleko
1/4 szkl. mąka kukurydziana
z 1 szt. skórka z cytryny
z 1 szt. sok z cytryny
100 g masło
Dodatkowo
200 g maliny

Tarta z malinami i kremem cytrynowym

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Krem porzeczkowy

  • Krem cytrynowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z malinami i kremem cytrynowym

Ekskluzywnie wygląda? A może zbyt skomplikowana? Wyobraźcie sobie, że nic bardziej mylnego. Przepis jest stosunkowo prosty w wykonaniu i nie wymaga super umiejętności cukierniczych. Ja zachęcam Was przede wszystkim do wykorzystania poszczególnych elementów w własnych kompozycjach smakowych. Nie musicie zrobić kruchego ciasta z kremem z czarnej porzeczki, może to być mus malinowy, lub z ajerkoniakiem.

Jak sprawić by to było takie równe i dokładne?

Potrzebne będą ranty perforowane, czyli ranty do wypieku ciastek z dziurkami. Dzięki tych dziurkom ciasto oddycha podczas pieczenia i nie ściąga się do środka i jest równomiernie upieczone.

(Visited 292 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie suche składniki na kruche ciasto oraz masło poszatkuj razem na drobną kaszkę. Jeżeli posiadasz robot kuchenny utrzyj je na proch. Na koniec dodaj jajko i zagnieć ciasto do momentu aż się połączy w całość.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wykrój z niego paski i okręgi o średnicy rantu. Wyłóż rant perforowany ciastem jak i również dno.
Z pozostałej części ciasta wykrój okręgi o średnicy takiej jak tarta, oraz okręgi z otworem w środku.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 23 minuty (aż ciasto będzie ciemnozłote).

2
Zrobione

Krem porzeczkowy

Zagotuj czarną porzeczkę z 1/4 szklanki wody. Zblenduj owoce i przetrzyj przez sito.
Żółtka zmiksuj z cukrem oraz mąką kukurydzianą. Ciągle miksuj żółtka i wlej gorące mleko (cienkim strumieniem). Przełóż masę do garnuszka i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj do masy przetarty mus z czarnej porzeczki.

3
Zrobione

Krem cytrynowy

Żółtka zmiksuj z cukrem oraz mąką kukurydzianą. Ciągle miksuj żółtka i wlej gorące mleko (cienkim strumieniem). Przełóż masę do garnuszka i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj do masy skórkę cytrynową oraz sok z cytrynowy. Całość wymieszaj energicznie. Do schłodzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość.

4
Zrobione

Składanie

Tartę wypełnij kremem z czarnej porzeczki. Na wierzch połóż ciastko i ułóż naprzemiennie maliny z wyszprycowanym kremem cytrynowym. Na wierzch połóż kruche ciasto z otworem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Jabłecznik na półkruchym spodzie
Makaroniki z marakują
następny
Makaroniki z marakują
poprzendi
Jabłecznik na półkruchym spodzie
Makaroniki z marakują
następny
Makaroniki z marakują

Dodaj komentarz