0 0
Tarta z malinami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
100 g masło
50 g cukier puder
210 g mąka pszenna
40 g jajka 1 małe jajko S
25 g mąka migdałowa
Krem
60 g żółtko
1/4 szkl. mąka kukurydziana
40 g cukier
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
350 ml mleko
Chrupka
100 g biała czekolada
100 g płatki kukurydziane
25 g olej
Dodatkowo
250 g maliny
kilka gałązek świeża mięta

Tarta z malinami

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Chrupka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z malinami

Tarta z malinami to chyba jeden z popularniejszych przepisów na lato. Zawsze się zastanawiam jaki krem przygotować do tych pysznych, leśnych owoców. Tym razem zdecydowałem się wykorzystać klasykę. Część z was może nie zna fachowej nazwy tego kremu, lecz zapewne bardzo łatwo będzie im go zidentyfikować. Krem patissiere – lub po prostu budyniowy 🙂 z mocnym smakiem wanilii i przygotowany domową metodą na pewno Wam zasmakuje!

Ciasto, które idealnie sprawdza się na tarty to sable, które jest nieco twardsze od tradycyjnego ciasta kruchego. By nieco nadać chrupkości ciastku dodałem na spód platki kukurydziane z dodatkiem czekolady. Zatem moja tarta ma cudowny kremowy smak (krem patissiere), cudownie chrupie (sable, chrupki) oraz jest niesamowicie świeża dzięki malinom. Jeżeli macie ochotę przygotować taki deser dla swoich gości zapraszam do przepisu.

Ciasto można sobie uprościć przygotowując zwykły budyń na nieco większej ilości mleka (nie będzie tak smaczny jak nasz domowej roboty).

Zamieniając mąkę pszenną na ryżową uzyskamy deser gluten free 🙂

(Visited 2 924 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W misie miksera, zmiksuj masło (zimne), cukier puder, mąkę oraz mąkę migdałową na drobny pył. Możesz również poszatkować składki ale będzie to trwać dłużej. Gdy masa będzie niczym piasek dodaj roztrzepane jajko i zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm.
Formę o wymiarach 14 cm (wyjdą 2 sztuki, bądź 1 o wymiarach 23 cm) wyłóż ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i peicz przez około 24 minuty w termoobiegu (aż uzyska złoty kolor). Odstaw do wystudzenia.

2
Zrobione

Krem

Mleko zagotuj i na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
W misie miksera zmiksuj na jasną masę cukier, żółtka oraz mąkę kukurydzianą. Ciągle miksując wlej mleko.
Przelej masę do rondelka i gotuj przez chwilę często mieszając do momentu aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.
Jeżeli powstaną grudki przetrzyj masę przez sito.

3
Zrobione

Chrupka

Rozpuść czekoladę i połącz z olejem. Dodaj do masy pokruszone płatki kukurydziane. Całość dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Składanie

Na upieczonym cieście rozprowadź chrupkę. Wylej na wierzch budyń i rozprowadź by powstała równomiernia powierzchnia.
Powtykaj maliny do masy budyniowej i udekoruj świeżą miętą. Tartę przechowuj w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Pavlova z truskawkami
poprzendi
Pavlova z truskawkami
Orzechowy tort bez mąki
następny
Orzechowy tort bez mąki
Pavlova z truskawkami
poprzendi
Pavlova z truskawkami
Orzechowy tort bez mąki
następny
Orzechowy tort bez mąki

Dodaj komentarz