0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
3 szt. białka
180 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Krem
500 ml śmietana 36%
250 g mascarpone
1/3 szkl. cukier puder
Brownie
200 g czekolada gorzka
1 szkl. cukier brązowy
3 szt, jajka
0.5 łyżeczki proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna
1 łyżka kakao
Mus z czarnej porzeczki
1/2 szkl. czarna porzeczka
1/4 szkl. cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort bezowy z brownie

  • 145 minut
  • Porcji 10
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

  • Brownie

  • Mus z czarnej porzeczki

Wskazówki

Udostępnij

Tort bezowy z brownie

Tort bezowy z brownie to mój prezent urodzinowy 🙂 czyli coś co zrobiłem dla siebie. Sam sobie wymyśliłem, sam zrobiłem i zjadłem z rodziną :))

Było przepyszne i ten krew rewelacyjnie pasował do całości. A z czego krem? Zwykły krem chantilly, czyli krem śmietanowy wzbogacony o mascarpone.

Jeżeli szukacie czegoś prostego i pysznego to bierzcie przepis i próbujcie :))

(Visited 338 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po łyżce cukru co 1 minutę. Na sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi o średnicy 20 cm. Wyłóż bezę na okręgach i uformuj. Piecz [rzez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a następnie zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

2
Zrobione

Mus

Porzeczkę zagotuj razem z cukrem tak aby puściła sporo soku. Pozostaw do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno i pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj mascarpone i wszystko dobrze zmiksuj. Wstaw do lodóki.

4
Zrobione

Brownie

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Podgrzej czekoladę do momentu, aż się rozpuści i wlej cienkim strumieniem do jajek cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej na formę do pieczenia o średnicy 22 cm i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

5
Zrobione

Złożenie

Na brownie wyszprycuj krem, nałóż 1 warstwę bezy, następnie kolejną warstwę kremu i ponownie beza. Na samej górze udekoruj świeżymi owocami do wyboru oraz musem z czarnej porzeczki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tort marchew, gruszka i pietruszka
poprzendi
Tort marchewka, gruszka i pietruszka
Tarta brownie
następny
Tarta brownie
Tort marchew, gruszka i pietruszka
poprzendi
Tort marchewka, gruszka i pietruszka
Tarta brownie
następny
Tarta brownie

6 Komentarzy Ukryj komentarze

Beza jest lekko ciągnąca w środku. Jeżeli zależy ci na całkowicie wysuszonej to do czasu pieczenia dodałbym 30 minut, i to w temperaturze niższej o 10 stopni. Będzie wtedy całkowicie chrupiąca 🙂

Dodaj komentarz