0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
3 szt. białka
180 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Krem
500 ml śmietana 36%
250 g mascarpone
1/3 szkl. cukier puder
Brownie
200 g czekolada gorzka
1 szkl. cukier brązowy
3 szt, jajka
0.5 łyżeczki proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna
1 łyżka kakao
Mus z czarnej porzeczki
1/2 szkl. czarna porzeczka
1/4 szkl. cukier

Tort bezowy z brownie

  • 145 minut
  • Porcji 10
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

  • Brownie

  • Mus z czarnej porzeczki

Wskazówki

Udostępnij

Tort bezowy z brownie

Tort bezowy z brownie to mój prezent urodzinowy 🙂 czyli coś co zrobiłem dla siebie. Sam sobie wymyśliłem, sam zrobiłem i zjadłem z rodziną :))

Było przepyszne i ten krew rewelacyjnie pasował do całości. A z czego krem? Zwykły krem chantilly, czyli krem śmietanowy wzbogacony o mascarpone.

Jeżeli szukacie czegoś prostego i pysznego to bierzcie przepis i próbujcie :))

(Visited 480 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po łyżce cukru co 1 minutę. Na sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi o średnicy 20 cm. Wyłóż bezę na okręgach i uformuj. Piecz [rzez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a następnie zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

2
Zrobione

Mus

Porzeczkę zagotuj razem z cukrem tak aby puściła sporo soku. Pozostaw do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno i pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj mascarpone i wszystko dobrze zmiksuj. Wstaw do lodóki.

4
Zrobione

Brownie

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Podgrzej czekoladę do momentu, aż się rozpuści i wlej cienkim strumieniem do jajek cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej na formę do pieczenia o średnicy 22 cm i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

5
Zrobione

Złożenie

Na brownie wyszprycuj krem, nałóż 1 warstwę bezy, następnie kolejną warstwę kremu i ponownie beza. Na samej górze udekoruj świeżymi owocami do wyboru oraz musem z czarnej porzeczki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort marchew, gruszka i pietruszka
poprzendi
Tort marchewka, gruszka i pietruszka
Tarta brownie
następny
Tarta brownie
Tort marchew, gruszka i pietruszka
poprzendi
Tort marchewka, gruszka i pietruszka
Tarta brownie
następny
Tarta brownie

6 Komentarzy Ukryj komentarze

Cześć Daniel. Nie wiem gdzie zadać pytanie, dlatego tutaj 🙂 Czy możesz napisać mi jakiej średnicy robiliście tort czekoladowo-orzechowy Krzysztofa Ilnickiego? Jeśli pamiętasz 🙂

Dagmara pisze:

Czy te bezy będą chrupkie całkowicie czy też ciągnące i miękkie?
Potrzebuję bezy całkowicie twardej, bez miękkiego wnętrza – czy taka jest w tym przepisie? 🙂

ciastecznik pisze:

Beza jest lekko ciągnąca w środku. Jeżeli zależy ci na całkowicie wysuszonej to do czasu pieczenia dodałbym 30 minut, i to w temperaturze niższej o 10 stopni. Będzie wtedy całkowicie chrupiąca 🙂

Dodaj komentarz