Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Tort buraczany z preclami
0 0
Tort buraczany z preclami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
300 g ugotowane buraki
100 g czekolada gorzka
2 szkl. mąka pszenna
1/4 szkl. kakao
1,5 szkl. brązowy cukier
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
3 szt. jajka
Krem czekoladowy
10 szt. pralinki czekoladowe u mnie Malagi
200 g masło
1,5 szkl. cukier puder
2 łyżki ekstrakt waniliowy
180 g śmietana 30%
2 łyżki kakao
Dekoracja
20 szt. precle

Tort buraczany z preclami

Czy jesteście zwolennikami warzyw w deserach, czy raczej preferujecie klasykę?

  • 100 minut
  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Krem czekoladowy

  • Dekoracja

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Po ostatnim eksperymencie z biszkoptowym spodem postanowiłem wypróbować wersję z burakami. Chciałem by ciasto było bardziej “brownie” niż biszkoptowe no i się udało. Dzięki burakom nabrało dodatkowo niezwykłego koloru. Mam nadzieję, że Wy również się do ciast wytrawnych przekonacie.

(Visited 158 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Buraki najprościej jest kupić gotowe już ugotowane, zamykane hermetycznie. Standardowo, by nie powstał zakalec wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Do pieczenia natomiast będę używał tortownicy o średnicy 21 cm. Wcześniej piekarnik nagrzałem do temperatury 170 stopni.

2
Done

Biszkopt

Przy pomocy blendera rozetrzyj buraki na papkę. W osobnej misce jajka i cukier utrzyj na jasną masę. Dodaj buraki i roztopioną, wystudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj składniki suche oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj aż składniki się połączą.
Przelej ciasto do formy wyłożonej folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 55-60 min. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostudzenia całkowitego i dopiero wtedy wyciągnij je z formy.

3
Done

Krem

Przy użyciu miksera rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj śmietanę, roztopione pralinki, kakao i ekstrakt. Wszystko dokładnie zmiksuj. Uważaj by nie przebić masła! Poznasz to po tym że rozwarstwi się krem i będzie on miał dziwną grudkowatą konsystencję.
Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min, by masło stwardniało.

4
Done

Przygotowanie

Ciasto buraczane przekrój nożem na 3 części, każdą posmaruj kremem i posyp pokruszonymi preclami. Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Tort marchewkowy z kremem śmietanowym
next
Drożdżówka kokosowa
previous
Tort marchewkowy z kremem śmietanowym
next
Drożdżówka kokosowa

Add Your Comment