0 0
Tort czekoladowy z galaretką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
5 szt. jajka
3/4 szkl. cukier drobny
1/4 szkl. kakao
3/4 szkl. mąka pszenna
Krem do przełożenia
100 g czekolada gorzka
200 ml śmietana 30%
1 opakowanie śnieżka w proszku
Galaretka
1 szt. galaretka z owoców leśnych
200 g borówki
Krem do dekoracji
1 szt. śnieżka w proszku
100 g biała czekolada
kilka kropli fioletowy barwnik
200 g śmietana 30%
Dodatkowo
180 g dżem z czarnej porzeczki
3 łyżki likier wiśniowy

Tort czekoladowy z galaretką

Spodziewaliście się tego by w torcie znalazła się galaretka? Dla jednych koszmar, dla innych raj upragniony!

  • 75 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem do przełożenia

  • Galaretka

  • Krem do dekoracji

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Wiem, że zaczyna robić się ciepło i ciężkie ciasta kremowe nie są zbyt dobre na taką pogodę. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i orzeźwiającego, bo w sumie galaretka na taką porę jest również dobrym rozwiązaniem. Tort, który nie jest mdły ale jest lekki, orzeźwiający i smaczny.

(Visited 383 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Przesiej mąkę i kakao do dużej miski.
W osobnej misce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodawaj po 1 łyżce cukru i cały czas miksuj.
Po dodaniu cukru, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 1 żółtku.
Na sam koniec dodaj mieszankę suchych składników i wszystko delikatnie wymieszaj przy użyciu łyżki. Robiąc to mikserem stracisz całe powietrze, które zostało wpompowane w białka podczas ich ubijania.
Przełóż biszkopt do tortownicy i piecz przez 30 -35 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

2
Zrobione

Galaretka

Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i zalej połową owoce tylko do tego momentu aby zostały one przykryte. Galaretkę z owocami wstaw do lodówki a pozostałą część pozostaw na zewnątrz. Ta w lodówce szybciej stężeje i wtedy dopiero wylej pozostałą część galaretki na wierzch. Dzięki temu zabiegowi owoce będą w środku galaretki a nie tylko na wierzchu.

3
Zrobione

Krem do przełożenia

Rozpuść ciemną czekoladę w 200 g śmietany 30%. Odstaw do lodówki na 2 godziny do całkowitego schłodzenia.
Krem ubij mikserem wraz z śmietaną śnieżką. Uważaj by kremu nie przebić.

4
Zrobione

Krem fioletowy

Rozpuść białą czekoladę w 200 g śmietany 30%. Odstaw do lodówki na 2 godziny do całkowitego schłodzenia. Krem ubij mikserem wraz z śmietaną śnieżką, a podczas ubijania dodaj kilka kropli fioletowego barwnika.

5
Zrobione

Na dolnej warstwie rozsmaruj odrobinę ciemnego kremu i poukładaj pokrojoną w kostkę galaretkę. Ponownie z wierzchu posmaruj ciemnym kremem czekoladowym. Nałóż na wierzch biszkopt. Rozsmaruj dżem porzeczkowy a na samą górę ponownie połóż krem czekoladowy ciemny. Całość przykryj ostatnim blatem biszkoptu czekoladowego.
Tort udekoruj kremem fioletowym, możesz ozdobić go również listkami mięty bądź owocami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Knedle z truskawkami
Sernik a'la panna cotta
następny
Sernik a’la panna cotta
poprzendi
Knedle z truskawkami
Sernik a'la panna cotta
następny
Sernik a’la panna cotta

3 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz