0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Żelka
400 g mango sama pulpa
3 g żelatyna
15 g zimna woda
1 szt. limonka sam sok
Mus
2 szt. banan
300 g śmietana 30%
100 g biała czekolada
200 g śmietana 36%
5 g żelatyna
25 g zimna woda
50 g cukier
4 szt. żółtko 60 g
1/4 szkl. mąka kukurydziana
250 g mleko
Sable
190 g mąka pszenna
2 szt. żółtko
120 g masło
120 g cukier
2 g sól
50 g ziarna kakaowca
Banany w karmelu
1 szt. banan
70 g cukier
1 łyżka zimna woda
100 g śmietana 36%
Polewa lustrzana
3 krople żółty barwnik
150 g cukier
75 g zimna woda
150 g syrop glukozowy
100 g mleko skondensowane
150 g biała czekolada
10 g żelatyna
50 g zimna woda
Dodatkowo
1 szt. mango
1/2 szt. melon dowolny, ja użyłem cuantalupe i żółtego

Tort entremet z bananami

Kombinacja smakowa jest zależna tylko i wyłącznie od Was podstawą jest zachowanie odpowiednich proporcji.

  • Porcji 12
  • Trudne

Składniki

  • Żelka

  • Mus

  • Sable

  • Banany w karmelu

  • Polewa lustrzana

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tort entremet z bananami

Tort entremet z bananami czyli deser “kremowy”. W dużej mierze ten torcik składa się z śmietany jednak ma w sobie jeszcze dodatkowo mnóstwo innych pysznych składników. Do jego wykonania warto skorzystać z kilku specjalistycznych sprzętów. Zatem warto mieć: rant do wylania musu, folia rantowa by krawędzie były ładnie gładkie, rant perforowany by na wierzchu ładnie ciasto wyglądało, no i syrop glukozowy.

Z czego przygotowałem entremet? A składa się on z bananów (mocno przejrzałe są najlepsze), śmietanki, żelki mango z limonką, ciastka sable z ziarnami kakaowca, bananów w karmelu. Wszystko jest oblane lustrzaną glazurą oraz udekorowane ciastem kruchym i świeżymi owocami (melon, mango). Przepis jest chyba jednym z trudniejszych na moim blogu ale mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie!

Jeżeli chodzi o wszystkie przybory i składniki no to mogę Wam powiedzieć, że kupuję je w sklepie Polmarkus   mają dobre ceny no i mam ich blisko więc na awaryjne sytuacje są jak znalazł 😀

Czy syrop glukozowy to konieczność? Wydaje mi się, że tak, bez tego polewa nie będzie na tyle stabilna i błyszcząca. Zatem niestety nie da się znaleźć zamienników w tym zakresie. Zawsze możecie zrobić samodzielnie taki syrop, jednak jest on również trudny do przygotowania.

Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i czytelne i mam nadzieję, że wasz tort entremet będzie perfekcyjny. Gdybyście mieli jakieś pytania zapraszam Was gorąco na facebooka https://www.facebook.com/ciastecznik bądź instagrama – https://instagram.com/danielcoceancig

Nie bójcie się pytać z chęcią Wam odpowiem na każde pytanie! 🙂

(Visited 475 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Żelka

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. Mango obierz ze skórki, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera razem z sokiem z limonki i zmiksuj na jasną masę. Przełóż mus do garnka i podgrzej do 60 stopni. Dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
Do rantu bądź tortownicy o średnicy 14 cm (wyłożonej folią spożywczą) wlej przygotowany mus i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.

2
Zrobione

Banany w karmelu

Banany pokrój w cienkie plastry (około 1-2 mm). Odstaw n abok.
Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i podgrzewaj do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie na cukier wlej śmietanę i energicznie mieszaj, powinien powstać sos karmelowy. Od czasu do czasu mieszając podgrzewaj karmel jeszcze przez 2 miunty.
Deskę obłóż folią spożywczą i ułóż banany w okrąg o średnicy 14 cm. Na wierzchu rozprowadź karmel. Wstaw do zamrażarki na 8 godzin.

3
Zrobione

Mus cz. 1

Śmietanę 30% zagotuj razem z 2 bananami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Gdy śmietana będzie gorąca, dociśnij widelcem banany. Odstaw całość do lodówki na co najmniej 8 godzin.

4
Zrobione

Mus cz. 2

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
Żółtka zmiksuj razem z mąką kukurydzianą i cukrem na jasną i puszystą masę. W osobnym garnuszku zagotuj mleko i wlej je cienkim strumieniem do żółtek ciągle miksując.
Masę jajeczną przełóż do rondelka w którym było mleko i zagotuj masę. Często mieszaj by się nie przypaliła. Powinna się zrobić gęsta niczym budyń. Jeżeli będą grudki przetrzyj przez sito.

5
Zrobione

Mus cz. 3

Podgrzej śmietanę z bananami i przecedź przez sito by się pozbyć owoców. Wlej śmietankę do wcześniej przygotowanego kremu na bazie żółtek i całość wymieszaj energicznie. Dodaj połamaną białą czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok do ostudzenia (temperatura około 40 stopni).

6
Zrobione

Mus cz. 4

Śmietanę 36% ubij na 3/4 ( na wpół sztywno). Następnie ręcznie mieszając trzepaczką dodaj krem przygotowany wcześniej. Całość dokładnie wymieszaj.

7
Zrobione

Składanie

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożonej folią rantową (bądź posmarowanej olejem) wypełnij musem. Zanurz w środku żelkę z mango oraz banany w karmelu. Wstaw do zamrażarki na całą noc.

8
Zrobione

Polewa lustrzana

Żelatynę zalej 50 g zimnej wody i odstaw do napęcznienia. 75 g wody, cukier oraz syrop glukozowy zagotuj do 102 stopni. Zdejmij z palnika i dodaj mleko skondensowane. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Gdy temperatura obniży się do 60 stopni dodaj żelatynę oraz barwnik. Całość zblenduj. Przelej do pojemnika, przykryj folią spożywczą na dotyk i odstaw do lodówki na całą noc.

9
Zrobione

Sable

Żółtka ubij na jasną i puszystą masę razem z cukrem. Dodaj miękkie masło i zmiksuj aż będzie masa jednolita. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części w proporcji : 2/3 oraz 1/3.
Do 2/3 dodaj poszatkowane ziarna kakaowca. Pozostałą część odstaw na bok. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto lekko będzie twarde rozwałkuj część z ziarnami na arkuszu papieru do pieczenia. Wytnij okrąg o średnicy 18 cm. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wykrój z niego paski o szerokości 2 cm.
Okrągły spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 10-15 minut (do złotego koloru).
Tortownicę / rant o średnicy 14 cm wyłóż paskami z ciasta i również wstaw do piekarnika i piecz przez około 5-10 minut.

10
Zrobione

Składanie

Polewę lustrzaną podgrzej do temperatury 40 stopni i zblenduj jeżeli jeszcze w pełni się nie rozpuściła.
Dobrze zmrożony torcik wyłóż na kratkę i oblej go polewą lustrzaną. Nadmiar polewy usuń przeciągając delikatnie długim nożem po powierzchni tortu (jedno płynne posuniecie). Tort przełóż na kruchy spód przygotowany wcześniej. Na wierzchu ułóż rant z ciasta kruchego i wypełnij go mango i melonem pokrojonym na kawałki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Eton Mess
Tort z bezą
następny
Tort z bezą
poprzendi
Eton Mess
Tort z bezą
następny
Tort z bezą

Dodaj komentarz