0 0
Tort komunijny

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Mus z białej czekolady
100 g biała czekolada
250 ml mleko
30 g płatki kukurydziane
12 g żelatyna
200 g śmietana 36%
50 g zimna woda
Żelka
75 g truskawki
100 g jeżyny
3 łyżki sok z cytryny
Dacquoise
1 szt. białka
45 g mąka migdałowa
30 g orzechy laskowe
25 g cukier
60 g cukier puder
Biszkopt
1 szt. jajka
25 g cukier
50 g mąka pszenna
12 g masło
1 łyżka skórka z cytryny
Chrupka
100 g czekolada mleczna
20 g ryż preparowany
Lustrzana polewa
3 łyzki zimna woda
120 g cukier
125 g syrop glukozowy
80 g mleko skondensowane
240 g biała czekolada
1 łyżeczka barwnik biel tytanowa
60 g zimna woda
13 g żelatyna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort komunijny

Kombinacje smakowe w tych tortach to Wasz wybór. Ważny jest natoiast proces przygotowania bo to on sprawia, że torcik wygląda perfekcyjnie.

  • 260 minut
  • Porcji 12
  • Trudne

Składniki

  • Mus z białej czekolady

  • Żelka

  • Dacquoise

  • Biszkopt

  • Chrupka

  • Lustrzana polewa

Wskazówki

Udostępnij

Tort komunijny

Tort komunijny to jedna z moich propozycji dla osób, któe zdecydowały się na przygotowanie ciasta we własnym zakresie. Do wykonania tego tortu nie potrzebujecie niesamowicie skomplikowanych przyborów. Na pewno potrzebna będzie forma/rant o średnicy 18 oraz 14 cm. Dodatkowo plusem będzie taśma foliowa do wyłożenia boku tortownicy.

W przepisie rzecz jasna wykorzystane są makaroiniki do dekoracji na które przepis znajdziecie również na blogu: http://ciastecznik.pl/recipe/makaroniki-pomaranczowe/ oraz przepis na lemon curd: http://ciastecznik.pl/recipe/lemon-curd/

Ciasto składa się z następujących elementów:

  • polewa lustrzana
  • mus z białej czekolady
  • żelka truskawkowo-jeżynowa
  • beza orzechowa
  • biszkopt cytrynowy
  • chrupiący spód z mlecznej czekolady i ryżu preparowanego
(Visited 1 164 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Żelka

Płaską deskę obłóż folią spożywczą i wstaw razem z rantem 14 cm do zamrażarki. Owoce wraz z sokiem z cytryny powoli rozgotuj na niewielkim ogniu i pozostaw do lekkiego schłodzenia. Przelej owoce do zmrożonego rantu położonego na desce i wstaw do zamrażarki na 3 godziny.

2
Zrobione

Beza orzechowa

Białko ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodawaj po 1 łyżce cukru.
Wymieszaj cukier puder z przesianą mąką migdałową. Dodaj mieszankę do ubitych białek oraz dodaj posiekane orzechy laskowe. Wyszprycuj bezę na papier do pieczenia tworząc okręg o średnicy 14 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 13 minut. Po upieczeniu wykrój okrąg o średnicy 14 cm (beza nieco "puchnie" podczas pieczenia).

3
Zrobione

Biszkopt

Rozpuść masło w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Odstaw do wystygnięcia na bok. Jajko ubij razem z cukrem na jasną i puszystą masę (koło 5 minut miksowania). Dodaj 1 łyżkę ubitego białka do masła i wymieszaj. Do ubitych białek z cukrem dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny i całość delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj wszystko do momentu połączenia składników. Wypiecz biszkopt o średnicy 18 stopni w temperaturze 170 stopni w razie potrzeby zetnij wierzch po upieczeniu by wyrównać. Przed użyciem dobrze wystudź biszkopt.

4
Zrobione

Mus

Płatki kukurydziane namocz w mleku przez około 20 minut, a następnie przelej przez sito i odciśnij nadmiar mleka z płatków. Żelatynę rozpuść w 50 g zimnej wody i odstaw na bok do napęcznienia.
Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni i dodaj białą czekoladę oraz żelatynę. Całość mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia.
W misie miksera ubij na 3/4 śmietanę i cały czas mieszając wlej mleko z białą czekoladę.

5
Zrobione

Składanie

Podobnie jak w przypadku żelki rant o średnicy 18 cm dobrze jest wcześniej trzymać przez 1 godzinę w zamrażarce. Wyłóż środek rantu taśmą przeźroczystą i wlej mus do formy. Zanurz żelkę, następnie bezę a na samej górze połóż biszkopt cytrynowy. Wstaw całość do zamrażarki najlepiej na całą noc.

6
Zrobione

Polewa

Żelatynę zalej 60 g zimnej wody, i odstaw na bok do napęcznienia. Syrop glukozowy, wodę oraz cukier zagotuj do temperatury 108 stopni. Zdejmij z palnika i dodaj mleko skondensowane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę oraz białą czekoladę i odstaw na bok na 2 minuty. Całość zblenduj na niskich obrotach i dodaj barwnik i ponownie całość zblenduj.

7
Zrobione

Chrupka

Rozpuść czekoladę i wymieszaj ją z ryżem preparowanym. Rant o średnicy 18 cm wypełnij równomiernie czekoladą z ryżem i odstaw do stężenia do lodówki.

8
Zrobione

Składanie

Dobrze zmrożony tort połóż na kratce i oblej równomiernie polewą schłodzoną do temperatury 40 stopni. Przełóż torcik na chrupkę i udekoruj makaronikami i ew. chrupkami corn flakes pomalowanymi na złoto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Monodeser
poprzendi
Monoporcje
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
następny
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
Monodeser
poprzendi
Monoporcje
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
następny
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem

Komentarz Ukryj komentarze

Dodaj komentarz