0 0
Tort Leśny mech

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
3 szt. jajka
3/4 szkl. cukier
3/4 szkl. olej
2 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
450 g szpinak mrożony
Krem
300 g śmietana 36%
3 łyżki cukier puder
2 łyżeczki żelatyna
Dodatkowo
1 szt. granat
100 g jeżyny

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort Leśny mech

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tort Leśny mech

Tort leśny mech to ciasto na bazie szpinaku i oleju. Powiem szczerze,  że raczej zostałem namówiony do wykonania tego ciasta niżeli odczuwałbym nieodpartą pokusę przygotowania czegoś takiego. Gdy zastanwiam się co upiec, to często pada odpowiedź Leśny mech! Zapewne jesteście tak samo ciekawi doznać smakowych jak i ja. Jednak po tym przepisie możecie zadać sobie pytanie: dlaczego wrzucasz przepis, do którego nie jesteś przekonany? Sprawa jest dziecinnie prosta! Nie nawidzę szpinaku! Nie boję się eksperymentować w kuchni. Głównym powodem stworzenia przepisu była ciekawość smaku. I śmiało mogę powiedzieć, że przepisu nie powtórzę bo czuć w cieście posmak szpinaku ;D

Zatem zachęcam do wykonania ciasta wszytskich maniaków fit słodkości i szpinaku. Jeżeli ktoś nie lubi tej rośliny, to niech od razu da sobie spokój i przejdzie do zakładki Ciasta tradycyjne. W tym dziale na pewno znajdzie coś pysznego i godnego uwagi 🙂

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Szpinak przed przygotowaniem musisz rozmrozić. Następnie na sitku odcedź go z nadmiaru wody. Szpinak im drobniejszy tym lepszy dlatego w razie koneicznosci zblenduj go.
Jajka i cukier ubij na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej olej i mieszaj tylko do połączenia składników. Do jajek dodaj przesinaą mąke i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj i przelej do formy o średnicy 23 cm, któej dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Upieczone ciasto odstaw n abok do wystygnięcia.
Wierzch ciasta odkrój i pokrusz na drobną kaszkę. Pozostałą część ciasta przekrój.

3
Zrobione

Krem

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W międzyczasie w misie miksera ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofalóce (około 8 sekund) i dodaj do niej łyżkę śmietany i wymieszaj. Ciągle miksując śmietanę wlej żelatynę.

4
Zrobione

Biszkopty przełóż kremem i na wierzchu również rozprowadź krem. Obsyp obficie pokruszonym ciastem i udekoruj granatem i jeżynami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Sernik bez sera pinacolda
Podwojnie przekladany jablecznik 2
następny
Podwójnie przekładany jabłecznik
poprzendi
Sernik bez sera pinacolda
Podwojnie przekladany jablecznik 2
następny
Podwójnie przekładany jabłecznik

Dodaj komentarz