0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciastox2
1 szkl. tarta marchew
3/4 szkl. cukier
100 g masło
2 szt. jajka
1 szkl. mąka pszenna
0.5 łyżeczki proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki soda oczyszczona
0,25 łyżeczki cynamon
0.5 łyżeczki kakao
Krem
500 g śmietana 36%
250 g mascarpone
200 g biała czekolada
2 szt. pietruszka korzeń
1 szt. gruszka konferencja
Dekoracja
1/2 szkl. ryż preparowany
200 g biała czekolada

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort marchewka, gruszka i pietruszka

NIe codzienne wykonanie tortu w warzywnej odsłonie.

  • 120 minut
  • Porcji 14
  • Średnie

Składniki

  • Ciastox2

  • Krem

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Tort marchew, gruszka i pietruszka

Tort marchew, gruszka i pietruszka to kolejny mój wypiek już z 7 odcinka programu Bake Off – Ale ciacho! Trudno w to uwierzyć, ale to już 7 odcinek! Wyobrażacie sobie to? Jeszcze 3 i będzie już finał! Teraz grunt to nic nie spieprzyć i przejść dalej 🙂

Trochę teraz z innej beczki, bo tutaj mogę się wyżyć na falę hejtu, która płynie pod adresem programu na fanpage Bake Off. Wszystkie mądrale, które twierdzą, że poziom programu jest żenująco niski i najsłabszy z wszystkich edycji, proponuję by sobie nastawiły zegarek w domu na 2 godziny i zrobiły tort w tym czasie. Nie zapomnijcie o odkręceniu kaloryferów na maxa tak byście mieli około 35 stopni w domu. Dodatkowo, niech Wasze dziecko, mąż, mama, brat ktokolwiek podchodzi do Was co 15 minut i się wypytuje co teraz robisz.

Niski poziom? No tak faktycznie jest to niski poziom gdzie w 1 edycji uczestnicy mieli osobą konkurencję techniczną na przygotowanie makaroników a u nas był to element dodatkowy panna cotty…

Za dużo wytrawnych wypieków?

Sezon 1: chleb domowy, curry w kruchym cieście, ptysie serowe z tuńczykiem, jesienna pizza

Sezon 2: cebularz, pierogi na parze, wytrawna tarta

Sezon 3: pierogi, hatchapuri …

 

Jak sami zapewne widzicie w 3 sezonie na chwilę obecną były 2 wytrawne przepisy zostały 3 odcinki do końca więc nawet w takiej sytuacji liczba dań wytrawnych nie będzie większa niż dań słodkich. Prośba do wszystkich hejterów, by trochę przystopowali na prawdę wiele trudu nas kosztowało przygotowanie tych przepisów, mieliśmy bardzo mało czasu by to wszystko ogarnąć…

Jednak nie jestem ideałem i wiem, że ostatni wypiek nie poszedł mi zbyt dobrze za równo pod względem wizualnym jak i smakowym. Przyznam się szczerze, że kompletnie nic mi nie szło tego dnia… Jednak dalej będę uparcie twierdzić, ze krem było czuć pietruszką 😉

By dłużej nie przeciągać zapraszam Was po nowy i odświeżony przepis na tort marchew, gruszka, pietruszka. Jak dla mnie smakuje o wiele lepiej! A ciasto marchewkowe na pewno wszystkim gorąco polecam, i to dzięki komu? Temu aj niedobremu Michałowi Brysiowi, który podrzucał świetne pomysły by wydobyć cenny smak.

(Visited 212 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Składniki, które podałem służą do przygotowania 1 ciasta o średnicy 18 cm, z którego wykroisz 2 -3 blaty. Jeżeli chcesz mieć ich więcej musisz podwoić liczbę składników.
Masło wrzuć do garnka i rozpuść, pozostaw na ogniu i poczekaj aż na spodzie garnka pojawią się brązowe kropeczki. Masło wtedy zacznie się wstępnie przypalać i będzie pachnieć bardzo intensywnie. Musisz uważać by nie spalić masła. Przecedź masło przez sito, i jasną część odstaw na bok do wystygnięcia.

2
Zrobione

W misie miksera jajka ubij na jasną i puszystą masę. Wlej cienkim strumieniem masło i cały czas miksuj. Dodaj do masy przesiane suche składniki. Wymieszaj całość. Dodaj marchew i ponownie wymieszaj. Przelej do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut, który wstępnie został nagrzany do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudź.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę wraz z obraną i pokrojoną pietruszką podgrzej w garnuszku, na niewielkim ogniu. Zależy na efekcie pochłonięcia aromatu pietruszki przez śmietanę, a uzyska się to poprzez wolne gotowanie, i mieszanie by się nie przypaliła śmietana. Dodaj białą czekoladę i mieszaj aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstaw na bok do wystygnięcia, na około 1 godzinę.

4
Zrobione

Dobrze schłodzony krem i pozbawiony już pietruszki zmiksuj na krem. Pod koniec miksowania dodaj mascarpone. Powstałym kremem przełóż tort, a na jednej warstwie rozsyp pokrojone w kostkę gruszki. Cały tort obłóż kremem, zostaw odrobinę do przyklejenia białej czekolady.

5
Zrobione

Dekoracja

Białą czekoladę rozpuść i zatemperuj. Rozprowadź cienką warstwę na folii i wstaw do lodówki by stwardniała. Połamaną czekoladą udekoruj tort, a z wierzchu rozsyp ryż preparowany.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Kokosowa Panna Cotta
poprzendi
Kokosowa Panna Cotta
Tort bezowy z brownei
następny
Tort bezowy z brownie
Kokosowa Panna Cotta
poprzendi
Kokosowa Panna Cotta
Tort bezowy z brownei
następny
Tort bezowy z brownie

Dodaj komentarz