0 0
Tort z bezą

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
120 g cukier
160 g mąka pszenna
45 g masło
Krem
600 g śmietana 36%
5 g żelatyna
25 g zimna woda
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Krem do obłożenia
250 g mascarpone
100 g biała czekolada
Dodatkowo
1 szkl. beza
100 g wydrylowane wiśnie najlepiej frużelina wiśniowa
1 łyżeczka mąka ziemniaczana

Tort z bezą

Zamiast kupować bezę możecie zrobić ją samodzielnie.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Krem do obłożenia

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tort z bezą

Tort z bezą to ciasto przygotowane na urodziny mojej siostrzenicy. Jako, że dzieci są dość kapryśne i uwielbiają ogromną ilość cukru to wybór padł na tort z bezą. Nie chciałem używać masy cukrowej, która wprawdzie tworzy genialne kompozycje jednak jest mało smaczna (nie to co beza!). Co w środku? No w sumie nic nadzwyczajnego, lecz sprawdzone smaki. Krem śmietanowy z dodatkiem ekstraktu waniliowego, oraz frużelina wiśniowa domowej roboty. Tort udekorowałem właśnie chrupiącą bezą oraz otynkowałem mascarpone z biała czekoladą.

Zapytacie się co jest na górze? A no na górze jest moja 1 figurka z masy cukrowej – różowy lisek (tylko taki barwnik miałem :D).

W sumie tort miał całkowicie inaczej wyglądać, być udekorowany falbanką z różowej masy cukrowej, ale wszystko pod wpływem wilgoci w lodówce popłynęło – rada: wilgoć + masa cukrowa = dekoracja na półce w lodówce. Ci nieco bardziej uważni zauważą, ze spod bezy przebija się jeszcze różowy kolor z masy cukrowej, który nieco zabarwił wierzch tortu.

Wracając do tego słodziutkiego liska. Zastanawiacie się pewnie jak go wykonać. Mam dla Was drobną podpowiedź, bo sam też korzystałem z instrukcji w internecie. Zdjęcia pochodzą z strony http://crumbavenue.com/tutorials/fox

Zaczynając od początku: Autorka rekomenduje specjalistyczny sprzęt do tego celu (ja takiego w domu rzecz jasna nie posiadam). Użyłem zwykłego wałka, dobrze umytego i osuszonego, wykałaczek, patyczka po lodach, białej masy cukrowej oraz czarnej (z 300 g białej i 40 g czarnej).

Jak widzicie trochę zabawy z figurką jest, jednak radość z wykonania własnoręcznie takiego słodziaka jest nieopisana (mówię tu o mojej radości a nie siostrzenicy, dla której to był słodki element do zjedzenia xD)

Zatem rozpocznijmy pieczenie!

(Visited 7 363 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Jajka połącz z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (powinno to zająć około 10 minut). W międzyczasie rozpuść masło w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaj łyżkę do masła i wymieszaj.
Następnie przesianą mąkę dodaj do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj do momentu aż się składniki połączą. Następnie dodaj masło i ponownie wymieszaj delikatnie ciasto.
Masę przełóż do 2 tortownic o średnicy 20 cm (połowa do 1 tortownicy a kolejna część do 2). Wstaw obie formy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Krem

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok.
Śmietanę ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce i dodaj do niej łyżkę ubitej śmietany. Miksując śmietanę wlej rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj tylko do połączenia.

3
Zrobione

Frużelina

Frużelina do przygotowania opcjonalnie jeżeli posiadacie domowe wiśnie w zalewie.
3 łyżki soku z zalewy wiśniowej połącz z łyżeczką mąki ziemniaczanej - dobrze wymieszaj. Pozostałą część soku i wiśni zagotuj i dodaj rozczyn z mąki ziemniaczanej. Pogotuj z 2 minuty. Odstaw na bok do wystygnięcia.

4
Zrobione

Upieczone biszkopty przekrój na 2 części. Powinny powstać 4 blaty. Każdy z nich nasącz alkoholem lub wodą z cukrem (moja babcia tak robiła :)). Dolną warstwę tortu posmaruj kremem. Nałóż na wierzch 1 blat ciasta.
Na 2 blacie wyszprycuj krem w koło i w środku. W rowki puste dodaj frużelinę.
Nałóż kolejny blat ciasta. Tym razem wyszprycuj krem wszędzie oprócz środka ciasta. Do środka daj frużelinę.
Przykryj krem ostatnim blatem ciasta.

5
Zrobione

Krem z mascarpone

Rozpuść białą czekoladę i ciągle miksując mascarpone dodawaj cienkim strumieniem czekoladę.

6
Zrobione

Obłóż tort kremem z mascarpone. Z wierzchu udekoruj bezikami oraz figurką z masy cukrowej.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Entremet z bananami
poprzendi
Tort entremet z bananami
Wegańska panna cotta
następny
Wegańska panna cotta
Entremet z bananami
poprzendi
Tort entremet z bananami
Wegańska panna cotta
następny
Wegańska panna cotta

2 Komentarze Ukryj komentarze

Niemalże wszystkie moje biszkopty są bez proszku do pieczenia 🙂 wyrastają niesamowicie. Na blogu znajdziesz również przepis na sam biszkopt i zobacz jak pięknie wygląda 😉 może za długo mieszałaś gdy dodałaś mąkę?

Dodaj komentarz