Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Truskawkowe cupcakes z kruszonką - Ciastecznik. Lekkie i orzeźwiające.
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
115 g masło miękkie
115 g cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżki mleko
2 szt. jajka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
115 g mąka pszenna
250 g truskawki
1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem
200 g śmietana 36%
250 g mascarpone
2 łyżeczki żelatyna
3 szt. marakuja
1/4 szkl. cukier puder
Kruszonka
80 g masło miękkie
110 g cukier
1 łyżeczka cynamon
100 g mąka pszenna
1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Truskawkowe cupcakes z kruszonką

Truskawkowe cupcakes z kruszonką to babeczki z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem marakui i przepyszną kruszonką z odrobiną niecodziennych przypraw.

  • 50 minut
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Krem

  • Kruszonka

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Truskawkowe cupcakes z kruszonką

 

Truskawkowe cupcakes z kruszonką to taki mój wymysł, na kończący się sezon truskawkowy.  Pewnie jeszcze z tydzień bądź 2 je zobaczymy na bazarku, a potem już znikną i powiedzą nam do zobaczenia za rok :(. Szczerze powiedziawszy jakoś je zaniedbałem w tym roku, zrobiłem zaledwie dżem truskawkowy i parę razy wypiłem koktajl. Ciasta jakoś nie odnalazły się w tym sezonie, a jak pewnie zauważyliście już prawie 2 tygodnie nie dodałem żadnego przepisu!

Okazuje się, że im człowiek ma mniej czasu tym jest bardziej zorganizowany. Zaczęły się wakacje, uczelnia poszła w odstawkę a ja pochłonięty zostałem przez prace ogrodowe i pracę zawodową. Obiecuję Wam, że to się już nie powtórzy! Będę więcej czasu poświęcać przyjemnościom, i nie ważne, ze +30 na zewnątrz! Piekarnik pójdzie w ruch!

(Visited 195 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dlatego ważne jest by masło było w temperaturze pokojowej, ponieważ znacząco to przyspieszy proces.
Wymieszaj trzepaczka lekko jajka i dodawaj je stopniowo do masła, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaj ekstrakt oraz pozostałą część suchych składników. Całość wymieszaj delikatnie metalową łyżką. Dodaj mleko i ponownie wszystko wymieszaj. Truskawki pokrój na 4 części, obsyp mąką ziemniaczaną i dodaj do masy na ciasto. Delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wypełnionych tak mniej więcej do 2/3 wysokości. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.

2
Done

Krem

Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i wszystko delikatnie wymieszaj by się składniki połączyły. Marakuje przekrój na pół i wydryluj z soku i miąższu. Polecam użyć blendera by nieco zniszczyć nasiona, które mają kwaskowaty smak. Papkę przecedź przez sito i dodaj mus do śmietany.
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody, odstaw na 5 minut i podgrzej lekko, tylko do momentu by uzyskała konsystencję płynną. Dodaj do śmietany i wszystko lekko zmiksuj, tylko do momentu połączenia składników.

3
Done

Kruszonka

Wszystkie składniki zagnieć razem przy pomocy widelca. Wyłóż na papier do pieczenia i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pozostaw do ostygnięcia po upieczeniu. Gdy się za bardzo zbrylą, pokrusz.

4
Done

Na chłodne babeczki wyciśnij krem, a następnie obtocz je w kruszonce.
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Tarta z szparagami i ricottą
previous
Tarta z szparagami i ricottą
Lody morelowe
next
Lody morelowe
Tarta z szparagami i ricottą
previous
Tarta z szparagami i ricottą
Lody morelowe
next
Lody morelowe

Add Your Comment