1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
250 g orzechy włoskie
8 szt. białka
200 g cukier
1 łyżka bułka tarta
1 łyżka miód
1 łyżka mąka pszenna
Krem
8 szt. żółtko
100 g czekolada gorzka
150 g cukier
300 g masło
50 ml wódka
Dodatkowo
paczka biszkoptów
2 szt. wafle

Wafelkowiec

Bardzo dużo bym zmienił w tym przepisie, jednak chyba jest wart sprawdzenia i dostosowania go do własnych potrzeb.

  • 90 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Wafelkowiec

Jest to ciasto z gazety dla gospodyń domowych, i nie jest to mój autorski przepis więc dlaczego się zdecydowałem na zrobienie tego ciasta? Otóż chciałem Wam pokazać, że ciasta które są pokazane na mojej stronie w cale nie są takie skomplikowane, a opracowanie zdjęć jest tylko dodatkowym elementem zachęcającym Was do zrobienia we własnej kuchni czegoś dobrego.  Czym jest wafelkowiec?

Wafelkowiec to ciasta, które ma w sobie tyle komuny ile to jest tylko możliwe! Pewnie z 20 lat temu miałoby niesamowite wzięcie. Ilość masła i jajek wykorzystanych w tym cieście jest po prostu niesamowita, a krem to prawdziwy PRL. Masło, alkohol i cukier. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to ciasto z jajek cukru i masła, w sumie prawie nic więcej tutaj nie ma.

Już wiem, że gdybym robił ponownie to ciasto to zamiast gigantycznej ilości masła zrobiłbym krem na bazie czekolady i śmietany kremówki, by nie był tak mdły i ciężki.

(Visited 297 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Orzechy zblenduj/zmiksuj na drobno, i odstaw na bok. W dużej misce ubij na sztywno białka dodając ciągle po 1 łyżce cukru.
Do ubitej masy dodaj orzechy, mąkę, bułkę tartą oraz miód i wszystko wymieszaj delikatnie. Wlej do formy 20x32 wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2
Zrobione

Krem

Żółtka ubij na parze z cukrem na jasny kolor i do momentu aż będą puszyste. Zdejmij z pary. Dodaj połamaną czekoladę na kawałki i powoli wszystko zmiksuj. Odstaw na bok w chłodne miejsce do wystygnięcia.

3
Zrobione

W misie miksera utrzyj miękkie masło tak aby było puszyste. Cały czas miksując dodawaj powoli mieszankę jajeczną z czekoladą. Na sam koniec dodaj alkohol i wszystko ponownie zmiksuj.

4
Zrobione

Wafle przytnij na szerokość i ciasta. Dolną część wysmaruj kremem, ale tylko tak by powstała cienka warstwa i na to połóż ciasto. Na samej górze ciasta ponownie rozsmaruj pozostałą część kremu i powciskaj biszkopty. Wyrównaj krem jeżeli jest to konieczne. Na sam koniec połóż u góry ostatni wafelek.
Przechowuj najlepiej w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Chałka
poprzendi
Chałka
Gofry marmurkowe
następny
Gofry marmurkowe
Chałka
poprzendi
Chałka
Gofry marmurkowe
następny
Gofry marmurkowe

Dodaj komentarz