Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Wiśniowy tort dla dorosłych
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Biszkopt
75 g mąka pszenna
60 g cukier
2 łyżki masło płaskie
3 szt. jajka
6 g kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
150 g orzechy laskowe
Krem
200 g czekolada gorzka
100 g śmietana 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukier puder
Dodatkowo
1/2 szklanki wiśniówka
200 g wydrylowane wiśnie
2/3 szkl. spirytus

Wiśniowy tort dla dorosłych

Wiśnie ie muszą być z Waszej nalewki, możecie kupić mrożone i zalać je alkoholem.

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Wiśniowy tort dla dorosłych

Nie zawsze tort musi być dla małych szkrabów, i nie zawsze musi by nasączony wodą z cukrem czy herbatą. Co zatem warto zrobić? No a to, by nasączyć biszkopt wiśniówką, a najlepiej taką swojską. A wiśnie zanurzyć na kilka dni w spirytusie. Co w takiej sytuacji otrzymamy? No taki torcik z kopniakiem i % i zdecydowanie jest on rekomendowany dla dorosłych 🙂

Co jeszcze w tym torcie ukryłem? No w sumie nic więcej oprócz biszkoptu czekoladowego i kremu na bazie mascarpone i czekolady. Taki prosty torcik i bardzo szybki, bo zrobiłem go w niecałe 2 godziny razem z pieczeniem

Jak pewnie zauważyliście dekoracja jest prosta (bo i czasu mało) jednak kwestię wykończenia tortu zostawiam Wam. Niech to będzie wasze płótno i możecie zaszaleć z dekoracją. W sezonie letnim warto go udekorować świeżymi owocami, a w okresie zimowym może być nawet obsypany posypką czekoladową lub chrupkami chocapic by nadać mu chrupkości. Wszystko zależy od Was i nie bójcie się eksperymentować.

(Visited 729 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie biszkoptu

Jajka połącz razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (około 5 minut jeżeli jest to mikser planetarny, około 10 minut jeżeli jest to mikser ręczny). W międzyczasie rozpuść masło (w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej).
Do osobnej miski przesiej suche składniki.
Do miseczki z roztopionym masłem dodaj łyżkę ubitych jajek i wymieszaj. Do jajek dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj. Na sam koniec doda masło i ponownie delikatnie wymieszaj.
Posiekaj orzechy i dodaj do biszkoptu i wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki o średnicy 18 cm i piecz przez około 35 minute w temperaturze 170 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.

2
Done

Wydrylowane wiśnie zalej wódką i odstaw na całą noc by wpiły alkohol.

3
Done

Krem

Podgrzej śmietanę i zdejmij z palnika. Dodaj 2 tabliczki gorzkiej czekolady i odstaw do schłodzenia np. do lodówki (na około 1 godzinę). Gdy masa będzie chłodna przełóż ją do miski miksera i zmiksuj aż nabierze objętości. Podczas miksowania dodaj 2 łyżki cukru pudru, i dodaj w 4 turach mascarpone. Wszystko zmiksuj razem.

4
Done

Składanie

Upieczony i schłodzony biszkopt przekrój na 3 części. Każdy blat nasącz wiśniówką. Dolną część tortu wyłóż wiśniami i wyszprycuj krem w koło. Nałóż kolejną warstwę biszkoptu i nałóż krem. Przykryj całość ostatnim blatem biszkoptu i cały tort obłóż kremem.
Wstaw tort do lodówki by stężał.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka cytrynowa
previous
Babka cytrynowa
Bartek - Salceson
next
Bartek – Salceson
Babka cytrynowa
previous
Babka cytrynowa
Bartek - Salceson
next
Bartek – Salceson

Add Your Comment