0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
75 g mąka pszenna
60 g cukier
2 łyżki masło płaskie
3 szt. jajka
6 g kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
150 g orzechy laskowe
Krem
200 g czekolada gorzka
100 g śmietana 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukier puder
Dodatkowo
1/2 szklanki wiśniówka
200 g wydrylowane wiśnie
2/3 szkl. spirytus

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Wiśniowy tort dla dorosłych

Wiśnie ie muszą być z Waszej nalewki, możecie kupić mrożone i zalać je alkoholem.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Wiśniowy tort dla dorosłych

Nie zawsze tort musi być dla małych szkrabów, i nie zawsze musi by nasączony wodą z cukrem czy herbatą. Co zatem warto zrobić? No a to, by nasączyć biszkopt wiśniówką, a najlepiej taką swojską. A wiśnie zanurzyć na kilka dni w spirytusie. Co w takiej sytuacji otrzymamy? No taki torcik z kopniakiem i % i zdecydowanie jest on rekomendowany dla dorosłych 🙂

Co jeszcze w tym torcie ukryłem? No w sumie nic więcej oprócz biszkoptu czekoladowego i kremu na bazie mascarpone i czekolady. Taki prosty torcik i bardzo szybki, bo zrobiłem go w niecałe 2 godziny razem z pieczeniem

Jak pewnie zauważyliście dekoracja jest prosta (bo i czasu mało) jednak kwestię wykończenia tortu zostawiam Wam. Niech to będzie wasze płótno i możecie zaszaleć z dekoracją. W sezonie letnim warto go udekorować świeżymi owocami, a w okresie zimowym może być nawet obsypany posypką czekoladową lub chrupkami chocapic by nadać mu chrupkości. Wszystko zależy od Was i nie bójcie się eksperymentować.

(Visited 661 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie biszkoptu

Jajka połącz razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (około 5 minut jeżeli jest to mikser planetarny, około 10 minut jeżeli jest to mikser ręczny). W międzyczasie rozpuść masło (w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej).
Do osobnej miski przesiej suche składniki.
Do miseczki z roztopionym masłem dodaj łyżkę ubitych jajek i wymieszaj. Do jajek dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj. Na sam koniec doda masło i ponownie delikatnie wymieszaj.
Posiekaj orzechy i dodaj do biszkoptu i wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki o średnicy 18 cm i piecz przez około 35 minute w temperaturze 170 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.

2
Zrobione

Wydrylowane wiśnie zalej wódką i odstaw na całą noc by wpiły alkohol.

3
Zrobione

Krem

Podgrzej śmietanę i zdejmij z palnika. Dodaj 2 tabliczki gorzkiej czekolady i odstaw do schłodzenia np. do lodówki (na około 1 godzinę). Gdy masa będzie chłodna przełóż ją do miski miksera i zmiksuj aż nabierze objętości. Podczas miksowania dodaj 2 łyżki cukru pudru, i dodaj w 4 turach mascarpone. Wszystko zmiksuj razem.

4
Zrobione

Składanie

Upieczony i schłodzony biszkopt przekrój na 3 części. Każdy blat nasącz wiśniówką. Dolną część tortu wyłóż wiśniami i wyszprycuj krem w koło. Nałóż kolejną warstwę biszkoptu i nałóż krem. Przykryj całość ostatnim blatem biszkoptu i cały tort obłóż kremem.
Wstaw tort do lodówki by stężał.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Babka cytrynowa
poprzendi
Babka cytrynowa
Bartek - Salceson
następny
Bartek – Salceson
Babka cytrynowa
poprzendi
Babka cytrynowa
Bartek - Salceson
następny
Bartek – Salceson

Dodaj komentarz