0 0
Zakręcone drozdżówki z truskawkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto drożdżowe
50 g drożdże świeże
6 szt. żółtko
1 i 1/3 szkl. mleko
1 szkl. cukier
200 g masło
500 g mąka pszenna
Kruszonka
70 g mąka migdałowa
130 g mąka pszenna
100 g masło
100 g cukier
Dodatkowo
600 g truskawki
4 łyżki sok z cytryny
4 łyżki cukier

Zakręcone drozdżówki z truskawkami

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Zakręcone drożdżówki z truskawkami

Ten przepis to taki troche odgrzewany kotlet ponieważ takie drożdżówki ja robiłem już nie raz, tyle, że tym razem nieco zmieniłem technologię przygotowania skladników i przygotowania samego ciasta. Pewnie po raz setny zobaczycie przepis z palonym masłem, ale uwielbiam ten proces. Masło nabiera wtedy niesamowicie glębokiego bursztynowego koloru i dodatkowo ma tak cudowny smak i zapach, że nie wiem kto by obok tego przeszedł obojętnie.

Jeżeli obawiacie się przygotowania ciasta drożdżowego to polecam Wam mój poradnik pod adresem: http://ciastecznik.pl/recipe/ciasto-drozdzowe/ 

Kilka prostych rad pozwoli Wam zgłębić tajniki ciasta drożdżowego. Jednak ten przepis jest tak prosty, że też powinniście dać radę

Bardzo istotne jest to, ze w tym cieście jest bardzo dużo masło dlatego też same drożdżówki są bardzo delikatne i niesamowicie maślane w smaku. Zwiększyłem ilość masła po tym jak usłyszałem mało pochlebny komentarz Magdy Gessler wobec Agaty (uczestniczki 1 edycji Bake Off), że to są buły a nie drożdżówki. Przyznam się szczerze, że nie jadłem nigdy od Agaty deserów ale osobiście uważam, że Magda nieco przesadziła z tak surową oceną wobec Agaty. Nie wierzę w to, że te drożdżówki były bułami chlebowymi 🙂 ale jak będę w Poznaniu to wpadnę do Lugatty i się okaże czy ma buly czy drożdżówki.

(Visited 401 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść w garnuszku i pozostaw na palniku do czasu aż nabierze ciemnobursztynowego koloru (w 1 fazie zacznie się pienić a potem zacznie się klarować i zmieniać kolor na ciemnobrązowy - uważaj by nie przypalić!). Odstaw na bok, Do masła wlej 1 szklankę mleka.
W 1/3 szklanki mleka rozpuść drożdże z 1 łyżeczką mąki pszennej oraz cukru (najlepiej całość wymieszać widelcem). Odstaw drozdże na bok do wyrośnięcia (około 10 minut).

2
Zrobione

Ciasto drożdżowe c.d.

W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej mleko wymieszane z palonym masłem. Dodaj mąkę a na sam koniec zaczyn i całość wyrob. (możesz użyć haku do wyrabiania ciasta bądź ręcznie możesz ciasto wyrabiać przez około 10 minut).
Gdy ciasto będzie już sprężyste odstaw je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie uderz w nie pięścią i ponownie wyrób - możesz obsypać stolnicę mąką by sobie ułatwić wyrabianie).

3
Zrobione

500 g truskawek zagotuj w rondelku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj i przetrzyj przez sito,

4
Zrobione

Ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Rozwałkuj 1 część na kwadrat o grubości 1 cm i posmaruj go przecierem truskawkowym i wysyp na wierzchu resztę truskawek pokrojonych w kostkę. Rozwałkuj 2 część ciasta na taki sam prostokąt jak 1 część i nałóż na wierzch ciasta.
Ciasto pokrój w 10 pasków (instrukcje z obrazkami znajdziecie na moim profilu na instagramie daniel.coceancig)
Paski poskręcaj (tak jak lody świderki) i zwiń w ślimaka. Przełoż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut)

5
Zrobione

Kruszonka

Z składników na kruszonkę zagnieć ciasto (może to być również w robocie kuchennym). Wierzch drożdżówek obsyp kruszonką.

6
Zrobione

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 25 minut (ciasto z wierzhcu powinno być łądnie zrumienione). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Fraisier
poprzendi
Fraisier – biszkopt z truskawkami
Cytrynowy sernik bez pieczenia
następny
Cytrynowy sernik bez pieczenia
Fraisier
poprzendi
Fraisier – biszkopt z truskawkami
Cytrynowy sernik bez pieczenia
następny
Cytrynowy sernik bez pieczenia

Dodaj komentarz