0 0
Zakręcone drozdżówki z truskawkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto drożdżowe
50 g drożdże świeże
6 szt. żółtko
1 i 1/3 szkl. mleko
1 szkl. cukier
200 g masło
500 g mąka pszenna
Kruszonka
70 g mąka migdałowa
130 g mąka pszenna
100 g masło
100 g cukier
Dodatkowo
600 g truskawki
4 łyżki sok z cytryny
4 łyżki cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zakręcone drozdżówki z truskawkami

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Zakręcone drożdżówki z truskawkami

Ten przepis to taki troche odgrzewany kotlet ponieważ takie drożdżówki ja robiłem już nie raz, tyle, że tym razem nieco zmieniłem technologię przygotowania skladników i przygotowania samego ciasta. Pewnie po raz setny zobaczycie przepis z palonym masłem, ale uwielbiam ten proces. Masło nabiera wtedy niesamowicie glębokiego bursztynowego koloru i dodatkowo ma tak cudowny smak i zapach, że nie wiem kto by obok tego przeszedł obojętnie.

Jeżeli obawiacie się przygotowania ciasta drożdżowego to polecam Wam mój poradnik pod adresem: http://ciastecznik.pl/recipe/ciasto-drozdzowe/ 

Kilka prostych rad pozwoli Wam zgłębić tajniki ciasta drożdżowego. Jednak ten przepis jest tak prosty, że też powinniście dać radę

Bardzo istotne jest to, ze w tym cieście jest bardzo dużo masło dlatego też same drożdżówki są bardzo delikatne i niesamowicie maślane w smaku. Zwiększyłem ilość masła po tym jak usłyszałem mało pochlebny komentarz Magdy Gessler wobec Agaty (uczestniczki 1 edycji Bake Off), że to są buły a nie drożdżówki. Przyznam się szczerze, że nie jadłem nigdy od Agaty deserów ale osobiście uważam, że Magda nieco przesadziła z tak surową oceną wobec Agaty. Nie wierzę w to, że te drożdżówki były bułami chlebowymi 🙂 ale jak będę w Poznaniu to wpadnę do Lugatty i się okaże czy ma buly czy drożdżówki.

(Visited 348 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść w garnuszku i pozostaw na palniku do czasu aż nabierze ciemnobursztynowego koloru (w 1 fazie zacznie się pienić a potem zacznie się klarować i zmieniać kolor na ciemnobrązowy - uważaj by nie przypalić!). Odstaw na bok, Do masła wlej 1 szklankę mleka.
W 1/3 szklanki mleka rozpuść drożdże z 1 łyżeczką mąki pszennej oraz cukru (najlepiej całość wymieszać widelcem). Odstaw drozdże na bok do wyrośnięcia (około 10 minut).

2
Zrobione

Ciasto drożdżowe c.d.

W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej mleko wymieszane z palonym masłem. Dodaj mąkę a na sam koniec zaczyn i całość wyrob. (możesz użyć haku do wyrabiania ciasta bądź ręcznie możesz ciasto wyrabiać przez około 10 minut).
Gdy ciasto będzie już sprężyste odstaw je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie uderz w nie pięścią i ponownie wyrób - możesz obsypać stolnicę mąką by sobie ułatwić wyrabianie).

3
Zrobione

500 g truskawek zagotuj w rondelku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Zblenduj i przetrzyj przez sito,

4
Zrobione

Ciasto drożdżowe podziel na 2 części. Rozwałkuj 1 część na kwadrat o grubości 1 cm i posmaruj go przecierem truskawkowym i wysyp na wierzchu resztę truskawek pokrojonych w kostkę. Rozwałkuj 2 część ciasta na taki sam prostokąt jak 1 część i nałóż na wierzch ciasta.
Ciasto pokrój w 10 pasków (instrukcje z obrazkami znajdziecie na moim profilu na instagramie daniel.coceancig)
Paski poskręcaj (tak jak lody świderki) i zwiń w ślimaka. Przełoż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut)

5
Zrobione

Kruszonka

Z składników na kruszonkę zagnieć ciasto (może to być również w robocie kuchennym). Wierzch drożdżówek obsyp kruszonką.

6
Zrobione

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 25 minut (ciasto z wierzhcu powinno być łądnie zrumienione). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Fraisier
poprzendi
Fraisier – biszkopt z truskawkami
Cytrynowy sernik bez pieczenia
następny
Cytrynowy sernik bez pieczenia
Fraisier
poprzendi
Fraisier – biszkopt z truskawkami
Cytrynowy sernik bez pieczenia
następny
Cytrynowy sernik bez pieczenia

Dodaj komentarz