0 0
Babka z makiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Nadzienie
200 g mak mielony
100 g rodzynki
50 g orzechy
1/2 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
2 szt. jajka
1/2 szkl. cukier
Ciasto
270 g mąka pszenna
230 g cukier
3 szt. jajka
1 łyżeczka soda
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 szkl. maślanka
1/2 szkl. gorąca woda
1/2 szkl. olej rzepakowy
100 g prazony kokos

Babka z makiem

Babka z nadzieniem makowych, orzechami i rodzynkami.

  • Średnie

Składniki

  • Nadzienie

  • Ciasto

Wskazówki

Udostępnij

Babka z makiem

Zdecydowanie nie jest to piegusek, ale cos co jest po brzegi wypełnione makiem. Babka makowa z nadzieniem z maku. W sumie to taki trochę babkowiec 😀

Ciasto które wybrałem do tej babki jest mocno wilgotne, nie chciałem byśmy tych czuli suchy piast podczas degustowania się babką Ciasto musi być mięciutkie i przyjemne w konsumpcji, ponieważ lakocie to tylko przyjemności.

Nadzienie makowe, które poniżej znajdziecie możecie wykorzystać rónież w ciastach drożdżowych jak i tartach. Jets na prawdę bardzo smaczne. Mam nadzieję, że ten przepis będzie Waszą pozycją numer 1 na stole wielkanocnym.

(Visited 419 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Masa powinna być wręcz gęsta. Rodzynki zalej wrzątkiemdo przykrycia i odstaw na 10 minut.
Wymieszaj jajka z zmielonym makiem, orzechami, rodzynkami oraz ekstraktem pomarańczowym.

2
Zrobione

Ciasto

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do dużej miski.
W drugiej misce zmiksuj jajka razem z cukrem. Dodaj olej - zmiksuj. Następnie dodaj maślankę i ponownie zmiksuj. Na sam koniec ciągle miksujac wlej gorącą wodę cienkim strumieniem i ponownie zmiksuj.

3
Zrobione

Zmiksuj suche i mokre składniki do połączenia oraz dodaj uprażony kokos.

4
Zrobione

Połowę ciasta przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. W środku stwórz pierścień z masy makowej i wylej resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka wielkanocna
następny
Monoporcje hibiskusowe
poprzendi
Babka wielkanocna
następny
Monoporcje hibiskusowe

Dodaj komentarz