Składniki
-
Bułki
-
2 szt. jajka
-
500 g mąka pszenna
-
1/2 szkl. mleko
-
1 szkl. mleko
-
1 łyżeczka cukier
-
1 łyżeczka mąka pszenna
-
1 łyżeczka sól
-
2 łyżki sezam
-
1 opakowanie drożdże suszone
-
Burger
-
4 liście sałata lodowa
-
500 g mięso wołowe
-
2 szt. ogórek konserwowy
-
szczypta sólna każdy kawałek mięsa
-
szczypta pieprz
-
1 śr. wielkości ugotowany burak
-
1 szt. czerwona cebula
-
8 plasterków ser chedar
-
majonez
-
ketchup
Wskazówki
Bułki na burgery
Macie dość rozmiękłych bułek z worka? A głęboko mrożone pieczywo Wam się przejadło? Może warto zatem pomyśleć o tym by samodzielnie przygotować takie bułeczki?
Ja byłem zachwycony zapachem pieczonego sezamu, a widok rosnących bułeczek w piekarniku sprawiał, że i moje serce rosło z dumy.
Wbrew pozorom przygotowanie takich bułek nie jest pracochłonne. Wymaga od Was jedynie organizacji swojej pracy z 2 godziny przed przygotowaniem samych burgerów. Jeżeli robiliście już kiedyś ciasto drożdżowe i nie sprawiało ono Wam problemów, to przygotowanie bułek na burgery, będzie dla Was dziecinnie proste.
Jeżeli pierwszy raz zmagacie się z ciastem drożdżowym to polecam Wam przeczytać mój poradnik na temat przygotowania idealnego ciasta drożdżowego na mojej stronie, o tutaj
Stosujcie się do przepisu podanego poniżej, a na pewno uda Wam się przygotować idealne burgery.
Dodatkowo oprócz samego przepisu na bułki, podrzucam pomysł na świetną kolację. W menu dzisiaj podają burgery na domowych bułkach z mięsem wołowym i burakami. Uwielbiam to połączenie smakowe, i mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Kroki
1
Zrobione
|
BułkiDrożdże wsyp do 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżeczkę mąki i cukru. Całość dokładnie wymieszaj widelcem i odstaw na bok na 10 min. |
2
Zrobione
|
Bułki c.d.Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części z każdego uformuj kulkę. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż po 4 kulki i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. |
3
Zrobione
|
BurgeryUgotowanego buraka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj dokładnie z mięsem wołowym. Z masy uformuj 8 kotletów i smaż na patelni z odrobiną oleju. Czas smażenia zależy od twoich preferencji. Mięso zawsze będzie lekko różowe ze względu na buraka w środku. |
4
Zrobione
|
Bułkę przekrój wzdłuż i na dół burgera połóż liść sałatym następnie mięso, na wierzch plasterek sera typu chedar. Na ser pomidor, plasterek cebuli i ogórka. Posmaruj z wierzchu majonezem. Górę bułki posmaruj ketchupem od spodu. Nałóż wierzch bułki na burgera. |