1 0
Bułki na burgery

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Bułki
2 szt. jajka
500 g mąka pszenna
1/2 szkl. mleko
1 szkl. mleko
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka mąka pszenna
1 łyżeczka sól
2 łyżki sezam
1 opakowanie drożdże suszone
Burger
4 liście sałata lodowa
500 g mięso wołowe
2 szt. ogórek konserwowy
szczypta sól na każdy kawałek mięsa
szczypta pieprz
1 śr. wielkości ugotowany burak
1 szt. czerwona cebula
8 plasterków ser chedar
majonez
ketchup

Bułki na burgery

Bułki obsypcie makiem lub sezamem.

  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Bułki

  • Burger

Wskazówki

Udostępnij

Bułki na burgery

Macie dość rozmiękłych bułek z worka? A głęboko mrożone pieczywo Wam się przejadło? Może warto zatem pomyśleć o tym by samodzielnie przygotować takie bułeczki?

Ja byłem zachwycony zapachem pieczonego sezamu, a widok rosnących bułeczek w piekarniku sprawiał, że i moje serce rosło z dumy.

Wbrew pozorom przygotowanie takich bułek nie jest pracochłonne. Wymaga od Was jedynie organizacji swojej pracy z 2 godziny przed przygotowaniem samych burgerów. Jeżeli robiliście już kiedyś ciasto drożdżowe i nie sprawiało ono Wam problemów, to przygotowanie bułek na burgery, będzie dla Was dziecinnie proste.

Jeżeli pierwszy raz zmagacie się z ciastem drożdżowym to polecam Wam przeczytać mój poradnik na temat przygotowania idealnego ciasta drożdżowego na mojej stronie, o tutaj

Stosujcie się do przepisu podanego poniżej, a na pewno uda Wam się przygotować idealne burgery.

Dodatkowo oprócz samego przepisu na bułki, podrzucam pomysł na świetną kolację. W menu dzisiaj podają burgery na domowych bułkach z mięsem wołowym i burakami. Uwielbiam to połączenie smakowe, i mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

(Visited 599 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Bułki

Drożdże wsyp do 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodaj 1 łyżeczkę mąki i cukru. Całość dokładnie wymieszaj widelcem i odstaw na bok na 10 min.
Do osobnej miski daj mąkę oraz sól.
Dodaj do mąki odstany zaczyn i wymieszaj. 1 jajko wymieszaj z 1 szkl. letniego mleka i dodaj do mąki. Wyrabiaj ciasto mniej więcej przez 10-15 min. aż będzie sprężyste i lekko będzie odchodzić od ręki. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosyp nieco mąki (około 1 -2 łyżek). Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.

2
Zrobione

Bułki c.d.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części z każdego uformuj kulkę. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż po 4 kulki i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy bułki wyrosną posmaruj je roztrzepanym jajkiem i obsyp sezamem.
Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, z opcją termoobieg przez około 20 minut. Bułki powinny być ciemno złote z wierzchu.

3
Zrobione

Burgery

Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj dokładnie z mięsem wołowym. Z masy uformuj 8 kotletów i smaż na patelni z odrobiną oleju. Czas smażenia zależy od twoich preferencji. Mięso zawsze będzie lekko różowe ze względu na buraka w środku.

4
Zrobione

Bułkę przekrój wzdłuż i na dół burgera połóż liść sałatym następnie mięso, na wierzch plasterek sera typu chedar. Na ser pomidor, plasterek cebuli i ogórka. Posmaruj z wierzchu majonezem. Górę bułki posmaruj ketchupem od spodu. Nałóż wierzch bułki na burgera.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Bananowiec
poprzendi
Bananowiec
Makaroniki kokosowe
następny
Kokosowe makaroniki
Bananowiec
poprzendi
Bananowiec
Makaroniki kokosowe
następny
Kokosowe makaroniki

Dodaj komentarz