0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
300 ml mleko
20 g drożdże świeże
50 g masło
2 łyżeczki sól
60 g cukier
550 g mąka pszenna mąka typ 650
3 łyżki mak do obsypania
2 szt. jajka

Chałka

Wystarczy dodać kakao a wasza chałka może być dwukolorowa.

  • 145 minut
  • Porcji 6
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Chałka

Chałka mleczna może być świetnym pomysłem na śniadanie dla Was i dla Waszych dzieci. W sklepie nie zawsze ją dostaniecie i nie zawsze jest pierwszej świeżości. Możecie zrobić ją sami, i będzie równie pyszna w smaku. Czy w wykonaniu jest skomplikowana? Oczywiście, że nie! Wystarczy, że wiecie jak pleść warkocze.

(Visited 838 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W rondelku podgrzej masło razem z mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Podgrzej tylko do temperatury 37 stopni (nie powinno się zagotować lecz roztopić masło).

2
Zrobione

Do masy mlecznej dodać jajka i cukier i wszystko ponownie wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę oraz sól i wszystko przy pomocy robota (z hakiem do ciasta drożdżowego) wyrobić. Jeżeli nie posiadacie robota, pozostaje Wam wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę, tak aby podwoiło objętość.

3
Zrobione

Gdy ciasto wyrośnie wyciągnij je na blat i podziel na 6 części, każdą część podziel na 3, i utwórz 3 wałki z których upleć warkocz. Chałki pozostaw do wyrośnięcia na papierze do pieczenia tak mniej więcej na 30 minut.

4
Zrobione

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem, lub migdałami. Piecz przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Czekoladowe eklerki
poprzendi
Czekoladowe eklerki
Wafelkowiec
następny
Wafelkowiec
Czekoladowe eklerki
poprzendi
Czekoladowe eklerki
Wafelkowiec
następny
Wafelkowiec

Dodaj komentarz