0 0
Kukułkowa rapsodia

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
5 szt. jajka
4 szkl. mąka pszenna
1 szkl. jogurt naturalny
200 g masło
2 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 szt. sok z cytryny
1 szkl. cukier
Kajmak
2 opakowania budyń czekoladowy
1 puszka masa kajmakowa kukułkowa
50 ml Amaretto
500 ml mleko
30 g cukier

Kukułkowa rapsodia

Ciasto tradycyjne, ale jednak nie do końca. Masa kajmakowa, którą ostatnio dostałem w Biedronce sprawiła, że jest nieco bardziej nowoczesne.

  • 80 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Kajmak

Wskazówki

Udostępnij

Ostatnimi czasy staram się zrobić coś szybko, ale by też było smacznie. Na chwilę obecną królują u mnie przepisy, które ograniczają się do jednej miski (tak niektóre osoby byłyby bardzo zadowolone z tego faktu). Ciasto jest proste szybkie i smaczne, a uniwersalna baza pozwoli wam wymienić budyń na dowolne owoce z puszki bądź świeże.

(Visited 326 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Jak zawsze przypominam o temperaturze pokojowej składników potrzebnych do przygotowania ciasta. Moja szklanka ma zawsze pojemność 250 ml, a ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni na termoobiegu.

2
Zrobione

Masa kajmakowa

400 ml mleka zagotuj, a w 100 ml rozprowadź wraz z cukrem 2 budynie czekoladowe. Do gotującego się mleka dodaj budynie z cukrem i mieszaj cały czas energicznie. Gdy masa będzie gęsta zdejmij ją z palnika i dodaj masę kukułkową i mieszaj cały czas aż połączy się z budyniem. Na sam koniec dodaj amaretto i ponownie wymieszaj. Budyń odstaw do ostygnięcia i stężenia.

3
Zrobione

Biszkopt

Tłuszcz rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki dodaj do tłuszczu i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera na niskich obrotach. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, i wylej na nią ciasto. Na cieście porób ukośne pasy z masy budyniowej. Całość piecz przez 35-40 min na termoobiegu, aż się zarumieni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Tort bezowy – korzenny
następny
Cynamonowe ślimaki
poprzendi
Tort bezowy – korzenny
następny
Cynamonowe ślimaki

Dodaj komentarz