0 0
Lody o smaku szarlotki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

500 g jabłka
50 g cukier
1 łyżka cukier muscovado może być melasa
1 łyżka cynamon
1/2 łyżeczki imbir
1/4 łyżeczki kardamon
4 kulki ziele angielskie
4 szt. żółtka
50 g cukier
200 g mleko
210 g śmietana 36%
kilka sztuk ciastka owsiane

Lody o smaku szarlotki

Przepis na domowe lody o smaku szarlotki, krok po kroku.

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody o smaku szarlotki

Lody o smaku szarlotki to chyba coś na czasie. Tym bardziej, że najbliższe dni będą po prostu piękne. Jednak jak zadbać o siebie i swoich bliskich na przestrzeni najbliższych tygodni? No najlepiej po prostu #zostanwdomu

Niech ten czas będzie Wasz. Jeżeli macie ochotę zjeść lody, to nie idźcie do piekarni tylko przygotujcie swoje. Obecna sytuacja nie sprzyja kontaktom międzyludzkim i raczej powinniśmy ograniczyć wizyty poza domem do minimum i skupić się na bezpieczeństwie wszystkich ludzi.

Wracając do naszych lodów: wystarczy tylko kilka prostych składników, i blender. Nic skomplikowanego, a zapewnicie swojej rodzicie dawkę pysznych lodów bez zbędnych konserwantów.

Lody o smaku szarlotki

Listę składników znajdziecie poniżej. W większości domów te składniki już są. Bo do lodów potrzeba jajek, mleka, śmietany. W mojej wersji będą to lody o smaku jabłecznika (apple pie).

Nie musicie również posiadać maszynki do lodów, wystarczy dobry blender. Ja korzystam teraz z blendera marki BRAUN z przystawką do miksowania lodów. 

Lody po zmiksowaniu wychodzą bardzo gładkie.

Lody o smaku szarlotki

 

Kilka wskazówek: do lodów możecie użyć ciasteczek owsianych bądź kruszonki przygotowanej w domu. Przepis na domową kruszonkę znajdziecie u mnie na blogu.

(Visited 1 938 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

50 g cukru skarmelizuj na patelni. Wrzuć na karmel pokrojone w większe kawałki jabłka. Dodaj do jabłek cynamon, imbir, kardamon i ziele angielskie. Smaż na patelni do całkowitego rozgotowania jabłek. Od czasu do czasu przemieszaj jabłka.

2
Zrobione

Zagotuj mleko, a w misie miksera zmiksuj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zalej żółtka gorącym mlekiem i jeszcze chwilę miksuj do połączenia składników.
Masę przełóż do rondelka i na średniej mocy palnika podgrzewaj chwilkę. Masa powinna być nieco gęsta, lecz ciągle płynna.

3
Zrobione

Jabłka połącz z masą jajeczną i zmiksuj do gładkości. Ubij śmietanę i połącz ją z masą jabłkową. Przełóż całość do foremki i wstaw do zamrażarki na 8 godzin.

4
Zrobione

Ciastka pokrój na większe kawałki.

5
Zrobione

Wyciągnij lody z zamrażarki i odstaw na 10 minut na bok. Pokrój lody w większą kostkę i przełóż do blendera i zmiksuj do gładkości.

6
Zrobione

Zblendowane lody wymieszaj z częścią pokrojonych ciasteczek i przełóż do foremki. Obsyp z wierzchu pozostałą częścią ciastek. Wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.
Po godzinie lody są gotowe do podania! Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Amerykany
poprzendi
Amerykany
Rustykalna tarta z rabarbarem
następny
Rustykalna tarta z rabarbarem
Amerykany
poprzendi
Amerykany
Rustykalna tarta z rabarbarem
następny
Rustykalna tarta z rabarbarem

Dodaj komentarz